Slonica Lucy ime je zapanjujuće građevine u primorskom gradiću Margateu u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Tu šesterokatnicu od drva i lima dao je izgraditi James V. Lafferty davne 1882. godine kako bi privukao turiste i potaknuo prodaju nekretnina na ovom području.

Angažirao je arhitekte Williama Freea i J. Masona Kirbyja da naprave zgradu po uzoru na Jumba – slavnog slona iz popularnog cirkuske drame "Najveća predstava na Zemlji". Izgrađena je pak po cijeni od oko 38.000 dolara.

Naizgled neozbiljna građevina u obliku slona nekoć je bila dio ogromnog broja ekstravagantnih modela koji su stavljani uz autoceste u reklamne svrhe.

S vremenom je prerasla u rijedak komad američke povijesti koji je stariji i od Kipa slobode, ali i primjerice Eiffelova tornja u Parizu.

Pogled s Lucy Pogled s Lucy (Foto: Profimedia)

Visoka gotovo 20 metara

Građevina je visoka 19,7 metara, duga 18,3 metra i široka 5,5 metara. Teži otprilike 90 tona. Lafferty ju je isprva koristio kao vidikovac – potencijalni kupci nekretnina gledali su parcele s njezinih leđa, a pogled im je dopirao sve do Atlantskog oceana.

Kroz povijest je služila i kao restoran, poslovni ured, hotel i taverna, a svojevremeno je ugostila i bivšeg američkog predsjednika Woodrowa Wilsona.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća građevina je bila u vrlo lošem stanju, a grad ju je želio srušiti. Srećom, oformljeno je Građansko udruženje za spas Lucy koje se preselilo na parcelu u vlasništvu grada – 100-tinjak metara od originalne lokacije.

Lucy nisu mogli uništiti poplave niti udari munje. Zahvaljujući donacijama dobrih ljudi postupno je restaurirana, a neko vrijeme iznajmljivala se i preko Airbnba.

Kako slonica Lucy izgleda iznutra, provjerite u fotogaleriji na početku teksta.

Betonski giganti: 10 zgrada nevjerojatnih dimenzija koje ostavljaju bez teksta Raffles City Chongqing je kompleks u Kini koji se sastoji od osam zapanjućih nebodera Arhitektonska tvrtka HOK dizajnirala je krov stadiona Mercedes-Benz u Atlanti da se otvara i zatvara poput fotoaparata Međunarodna zračna luka Kansai na umjetnom otoku u Japanu ima zgradu terminala dugu 1,7 kilometara +6 O2 Arena u Londonu ima 50 metara visoku kupolu i poduprtu s 12 žutih tornjeva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju