Zagrebačka Ilica jedna je od najfrekventnijih ulica grada, naročito vikendom kada se grad sjati na Dolac ili kavu na Tkalči. Za našu pozornost otimaju se šareni izlozi, ulični svirači i zabavljači, prodavači kukuruza i kestenja…

A valja paziti i na tramvaje, bicikliste, golubove i prolaznike koji žure ili se pak šeću kao da ne postoji sutra. U tom metežu i kakofoniji mnogi ne primijete jedan zanimljiv detalj na pločniku, čak i nakon što godinama borave u Zagrebu.

Na dijelu Ilice u samoj blizini Trga bana Jelačića, na podu su zlatnom bojom uokvireni otisci nečijih stopala.

U opisu na dnu na hrvatskom i engleskom jeziku piše: "Umjetnik Tomislav Gotovac na ovom je mjestu 13. 11. 1981. izveo performans „Zagreb, volim te!'" Uspomena koja nas vraća 40 godina unatrag…

"Skinuti kretene sa sebe"

Bio je to petak 13. u studenom 1981. godine. U podne je puknuo Grički top, no taj šok nije bio ništa spram onoga što će prolaznici doživjeti na Ilici.

Iz haustora na broju 8 izletio je kao od majke rođen Tomislav Gotovac. Raširio je ruke i uzviknuo: "Zagreb, volim te!" Potom je krenuo prema Trgu bana Jelačića (tadašnjem Trgu Republike) i pritom legao na pod i ljubio zagrebački asfalt.

Njegov performans nije dugo trajao. U roku od 7-8 minuta reagirala je milicija koja ga je zaustavila u nudističkom pohodu na trg. Umjetnik je uhićen zbog remećenja javnog reda i mira.

Crno-bijele fotografije od toga dana urezale su se u povijest grada i stranice novina. Upadljivo, blijedo golo tijelo u kontrastu sa sjenama sivog zgrada i crnih kaputa prolaznika, jednom kad vidite, ne zaboravljate. Tramvaji prolaze, ljudi se šeću, a ovaj leži gol nasred Ilice i ljubi ulicu. Mnogi čak i više od njegova golog tijela, s većim zanimanjem promatraju izraze lica prolaznika na fotografijama…

Tomislavov performans kod nekih je izazvao sablazan zbog napada na javni moral, dok su neki aplaudirali umjetniku doživjevši to kao subverzivni akt, šamar malograđanštini i krik za slobodom. Kasnije je izjavio kako je skidajući sebe, ustvari "skinuo kretene" sa sebe.

Ostaviti trag iza sebe

Tomislav Gotovac bio je umjetnik poznat po performansima u javnim prostorima, ali i svojim radom na filmovima, fotografiji, kolažima i skulpturama. Da je živio umjetnost, zorno prikazuje njegova izjava: "Čim ujutro otvorim oči, vidim film."

Za performanse je rado koristio vlastito tijelo kao alat – deset godina prije Zagreba, već je počastio Beograđane svojom upečatljivom pojavom u gradu. Gola šetnja Zagrebom bila je pak i svojevrsno odavanje počasti američkom redatelju Howardu Hawksu i njegovu filmu Hatari.

A Tomislavu i njegovu performansu počast je odao Emil Matešić, autor spomen-ploče postavljene 2013. godine na zagrebačku Ilicu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju