Povijest je prepuna trenutaka velikih trijumfa koji su na neki način oblikovali društvo kakvo imamo danas. Obilježile su ju i velike pogreške tako da možemo reći da povijest ne pišu samo pobjednici nego je ponekad i produkt zabuna, straha i nemara.

Vrata Kerkoporta (1453.)

Kada je postao glavni grad Rimskog carstva, Konstantinopol je bio okružen zidinama koje su štitile grad od vanjskih neprijatelja. Smatrane su neprobojnima i davali su građanima osjećaj apsolutne sigurnosti. U svibnju 1453., tijekom otomanskog opsjedanja, jedan je stražar zabunom ostavio otključana vrata Kerkoporta preko noći.

Pedeset otomanskih vojnika ušuljalo se u grad, napali stražare i podigli svoju zastavu unutar zidina. U gradu je zavladala panika, moral stanovnika dramatično je pao, te se danas smatra kako je to pridonijelo kasnijem padu grada.

Kineska flota s blagom (1525.)

Tijekom 15. stoljeća Kina je bila važna sila u međunarodnoj trgovini zbog svoje superiorne "Flote s blagom". Na vrhuncu moći flota je brojala 3 i pol tisuće brodova, no političke elite zabrinjavao je društveni uspon trgovačke klase koja je polako dobivala sve veću političku važnost.

Nagovorili su vlast da zapali i uništi većinu brodova iz flote te je do 1525. flota gotovo nestala. Kineska ekonomija tada bilježi znatan pad kao i smanjenje utjecaja na svjetskom tržištu što je pomoglo Europi da se izdigne kao svjetska ekonomska sila.

Bitka za Karansebes (1788.)

Oko 1788. vodio se rat između Austrougarske i Otomanskog carstva, a u listopadu te godine odigrala se bitka za Karansebes. Jedne noći austrijski su stražari sreli putnike koji su im ponudili rakiju koju su odbili podijeliti s ostalim vojnicima.

Izbila je pijana svađa, ostatak austrijskih vojnika protumačio je to kao turski proboj te su u mraku započeli bitku s vlastitim vojnicima koja je rezultirala s oko nekoliko tisuća mrtvih vojnika. Turci su nekoliko dana kasnije bez problema zauzeli grad.

Prodaja Aljaske (1867.)

Ruska je ekonomija bila na rubu nakon poraza u Krimskom ratu. Za to vrijeme Aljaska je nastavila biti važno trgovačko središte. Zabrinut da bi Britanci mogli iskoristiti rusku ranjivost, car Aleksandar II. prodao je teritorij Aljaske Sjedinjenim Američkim Državama za otprilike 50 milijuna kuna (preračunato u današnju vrijednost iznos bi bio oko milijardu kuna).

To je pomoglo osnažiti vezu između SAD-a i Rusije ali se ispostavilo da je riječ o velikoj pogrešci kada je na Aljasci pronađeno zlato!

Space shuttle Columbia (2003.)

Nakon 18 odgoda, ovaj je svemirski shuttle lansiran 16.1.2003. U prve dvije minute od podizanja, dio izolirajuće pjene odvojio se od vanjskog tanka i pogodio lijevo krilo. NASA-ini inženjeri nisu vjerovali da je bila riječ o velikom problemu te je cijela stvar zaboravljena. Tijekom povratka 1.2.2003. cijeli se shuttle dezintegrirao a svih 7 članova posade je poginulo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju