Na današnji dan pionirka avijacije Maude ''Lores'' Bonney proslavila bi 122. rođendan. 1933. godine učinila je povijesni pothvat tako što je sama odletjela od Australije do Engleske u drvenom aviončiću s motorom jakim poput onih suvremenih automobila. Tijekom putovanja koje je trajalo 157 sati preživjela je dva pada, jake oluje – pa čak i stado vodenih bizona.

U njezinu je čast i Google Doodle obilježio početke zrakoplovstva i naglasio koliko je važan trag koji je ostavila u povijesti. Kreatora Doodlea Matta Cruickshanka nadahnula je njezina priča. Prisjetio se kako je odrastao čitajući avanturističke stripove o muškim istraživačima, no jednako su ga očarala njezina ostvarenja koja mogu poslužiti kao inspiracija svima.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 8 kuna za noćenje: Je li ovo najjeftinija hotelska soba na svijetu?

Bonney se rodila u Južnoj Africi, odrasla u Engleskoj i Australiji, a prvi samostalni let odradila je na dvokrilcu koji je nazvala "Moj mali brod". Bilo je to putovanje od 15 sati iz Brisbanea u Queenslandu do Wangaratta u Viktoriji. Sama je morala održavati avion i prijeći pola svijeta navigirajući bez radija. 

Sljedeće putovanje na njezinu popisu bilo je ono oko svijeta preko Japana, Aljaske i SAD-a, ali Drugi svjetski rat u tome ju je spriječio. Umrla je u Queenslandu 1994. godine, u dobi od 97 godina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju