San svakog surfera jest uhvatiti savršeni val. U oceanu to i nije baš najlakši zadatak – potrebno je pogoditi pravo mjesto u pravo vrijeme s optimalnim meteorološkim uvjetima. No na surf ranču Kelly Slatera savršeni val je svakodnevna pojava.

Riječ je o sportskom centru jednog od najpoznatijih i najtrofejnijih surfera u Americi koji je napravljen na mjestu nekadašnjeg vodenog parka u Lemooreu u unutrašnjosti Kalifornije. Prostor za surfanje je dug 609 metara i širok 152 metra, a ispunjen je s 15 milijuna galona vode.

Nazare Putovanja Valovi visoki i 35 metara! Mjesto na kojem ne želite stajati preblizu obali

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju je Kelly Slater testirao od 2005. godine i u koju je utrošeno oko 30 milijuna dolara, na ranču se danas može umjetno proizvesti 15 savršenih valova na sat, odnosno po jedan svake četiri minute.

Uz pomoć stroja nalik na vlak koji se kreće po tračnicama uz dužinu bazena stvaraju se valovi koji su visoki u prosjeku oko 1,9 metara.

No doći ovdje nije baš jednostavno. Ako niste profesionalni surfer i niste dobili direktnu pozivnicu od vlasnika, morat ćete unajmiti ranč na jedan dan, odnosno na period od osam sati. Ovisno o dobu godine to će vas koštati od 35.000 do 50.000 dolara, odnosno od 223.000 do 318.000 kuna.

Slika nije dostupna Putovanja Olimpijski bazen na slavnoj gradskoj plaži koji zapljuskuju morski valovi

Na poziv vlasnika u rujnu prošle godine svoje je surferske sposobnosti došao testirati i poznati YouTuber Casey Neistat, koji je izračunao da sekunda surfanja u Lemooreu košta otprilike 100 dolara, odnosno oko 637 kuna.

Kako se on proveo na surf ranču Kellyja Slatera i je li uspio zajahati savršeni val, provjerite u njegovom YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju