Mitologija je prepuna čudesnih priča kojom defiliraju bogovi, heroji, junaci, polubogovi, nadnaravna bića i ostala čudesa. Ipak, neki mitovi su se odvijali u stvarnim gradovima i mjestima, koje postoje i dan danas. Pa, ljubitelji svijeta čuda, zasigurno će rado posjetiti ove grčke lokacije…

U današnje doba, grčki pojam „mythos“ definira se kao “bajka ili fikcija” dok je izvorno bio definiran kao “pripovijest ili priča s povijesnim elementima”. Kao rezultat toga, povjesničari su kroz povijest koristili izraz "mit" u značenju "bajka". Stoga je tradicionalna grčko-rimska uporaba riječi "mit" omalovažavajuća, a izraz "grčka mitologija", kako se danas koristi u akademskom diskursu, može netočno implicirati da su sve drevne priče jednostavno plod mašte.

Međutim, mnoge te priče imale su barem neke veze sa stvarnim svijetom u kojem su živjeli drevni ljudi, čemu u prilog govore i sljedeće tri, i dan danas stvarne, lokacije.

Grčka mitologija - 4 Grčka mitologija - 4 (Foto: Getty Images)

Minosova palača u Knosu

Priča o Tezeju i Minotauru jedna je od poznatijih u grčkoj mitologiji. Posramljen jer mu je žena rodila tako strašnu zvijer (polu čovjek, polu bik), Minos je zadužio Dedala, legendarnog majstora, za gradnju slavnog labirinta u palači u Knosu u koje je zatvoren Minotaur.

Umjesto da ubije stvorenje, Minos mu je pronašao „ulogu“ tako što je svoje zatvorene neprijatelje smjestio u labirint i prisilio ih da se suoče s Minotaurom. Zahtijevajući odmazdu za smrt sina, Minos je od atenskog kralja Egeja zahtijevao sedam muškaraca i žena da služe kao žrtve za Minotaura u labirintu. Ipak, Tezej, Egejev sin, dobrovoljno se javio kao da s namjerom da ubije Minotaura jednom zauvijek. Tezej je uspio ne samo ubiti Minotaura, već je i pobjegao iz labirinta uz pomoć Arijadnine niti. Pobijedivši Minotaura i spasivši Atenjane, Tezej je otplovio natrag u Atenu s Arijadnom.

E sad, kakve sve to veze ima sa stvarnom lokacijom, pitat ćete se. Godine 1899., nakon što je Sir Arthur Evans otkrio palaču Knos na Kreti, ti su ljudi dobili ime Minojci. Iako je Evansova rekonstrukcija arheološkog nalazišta kontroverzna, ono je doista bilo središte civilizacije koja je gajila duboko poštovanje prema biku i to se često smatra razdobljem prve europske civilizacije. Minojci, nazvani po kralju Minosu, dominirali su Egejom i Mediteranom u smislu umjetnosti, ekonomije, arhitekture i religije od 3000. pr. n. e, do 1100. pr. Kr.

Pad Troje i Heinrich Schliemann

Prije nego što je zapisana u Homerovoj Ilijadi, priča o Troji već je bila „živa“ u sklopu duge usmene tradicije. Trojanski rat je započeo kada je Paris, sin trojanskog kralja Prijama, oteo Helenu, najljepšu ženu na svijetu, od ahejskog kralja Menelaja.

Ahejski kralj je kao odgovor organizirao vojsku koja je otplovila prema Troji, kako bi vratila Helenu. Nakon dugog odlijevanja, Troja je pala, a veliki je ulogu ovdje odigrao i jedan konj. Iako su mnogi znanstvenici sumnjali u vjerodostojnost Ilijade i smatrali je čistom fikcijom, bilo je pojedinaca koji su vjerovali da u mitu ima istine i da ga jednostavno treba otkriti.

Heinrich Schliemann, započeo je iskapanja te 1873. navodno otkrio Troju nakon što je prvo otkriven niz prekrasnih artefakata. Nažalost, zahvaljujući ubrzanim i nemarno iskopanim gornjim razinama, Schliemann je sasvim sigurno uništio dio grada. Kasnije su arheolozi identificirali čak devet gradova koji su bili prisutni na humku u jednom trenutku i kasnije im dali nazive Troja 1, Troja 2, Troja 3 i tako redom.

Schliemann je otkrio artefakte iz podrazine Troje 2, ali je Troja 7 bila podrazina koja je odgovarala mikenskom dobu i nosila je tragove nasilnog završetka (priliči Ilijadi), ali mu do dan danas osporavaju otkriće.

Grčka mitologija - 3 Grčka mitologija - 3 (Foto: Getty Images)

Meduza i Akropola

Prije nego što je izgubila glavu zahvaljujući Perzeju, Meduza nije uvijek bila gorgona kakvu poznajemo. Prema rimskom pjesniku Ovidiju, Meduza je bila lijepa svećenica koja je nažalost privukla pozornost požudnog boga mora, Posejdona.

Dok je bio na atenskoj Akropoli, navodno je Posejdon silovao Meduzu i razbjesnio Atenu, božicu mudrosti i rata, zbog takvog svetogrđa. Naime, Ovidijevo prepričavanje je kontroverzno zbog činjenice da nijedan izvorni grčki izvor ne spominje silovanje. Bez obzira na to, Atena je bila bijesna i tražila je osvetu. Ciljajući na bespomoćnu djevojku, Atena je Meduzu pretvorila u stvorenje koje bi svakoga tko bi je pogledao pretvorilo u kamen, a njezine pramenove kose u zmije otrovnice.

Iako Meduza nije bila stvarna, Akropola je stvarno mjesto. Ona je dom je brojnih spomenika — hrama Atene, Nike, Propileja, Erehtejona i Partenona. Izvorno korištena za vjerske posvete još u mikenskom dobu (1600. – 1100. prije nove ere), visoravan na kojoj se nalazi atenska Akropola bila je sveto mjesto više od 3600 neprekidnih godina.

Tijekom Perzijskih ratova 480. godine prije Krista, kralj Kserkso I. sravnio je Atenu sa zemljom, uključujući Stari Partenon i sve druge spomenike koji su se nalazili na Akropoli. Ipak, nakon atenske pobjede u bitci kod Maratona 479. godine prije nove ere, započela je rekonstrukcija Akropole kao dio Periklovog glavnog plana obnove. I dan danas, ponosno stoji i čuva glavni grad Grčke.

Mediteranski bazen bogova: Predivno mjesto za kupanje i skokove u plavetnilo Venerina suza - 4 Venerina suza - 3 Venerina suza - 2 +0 Venerina suza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju