Žižula (Ziziphus jujuba) ili žižulja, žižola, ćićindula, čingulin, čičindra, čičindarica, čičinka, cicindra, čičimak grmoliko je grbavo stablo rasprostranjeno po čitavom Mediteranu. Podrijetlom je iz istočne Azije, pa se naziva i kineskom crvenom datuljom zbog ploda koji izgledom podsjeća na nju.

Žižula se uzgajala već u 9. stoljeću prije Krista, a u tradicionalnoj kineskoj medicini njezini su se plod, sjemenke i kora koristili za liječenje anksioznosti i nesanice te poticanje apetita i probave. Danas je žižula, potpuno nepravedno, pomalo zaboravljena.

Žižule - 2 Žižule - 2 (Foto: Shutterstock)

Ukusan plod...

Žižula dozrijeva u rujnu i listopadu. Plod je sličan datuljama, ali manji, no može se razlikovati od sorte do sorte, pa je ponekad sličniji maslinama ili jabučicama. Zrela žižula prvo je smeđe boje i napete, glatke i sjajne kože, potom boja prelazi u narančasto-crvenu, a koža se s vremenom smežura.

Ukusno meso žižule krije košticu, tvrdu i oštru na krajevima. Žižule se jedu svježe, kada im okus podsjeća na jabuke, ali i sušene, kada će vas podsjetiti na datulje. Od suhih se žižula mogu raditi likeri, pekmezi i kompoti, a dobro će zamijeniti i šljive u nadjevu za meso ili datulje u biskvitima za kolače.

... pun zdravlja

Žižule imaju malo kalorija, a puno vitamina C i kalija, pa su popularne među onima koji prakticiraju zdrav život. Odličan su međuobrok pun vitamina i minerala, ali i drugih spojeva koji blagotvorno djeluju na organizam.

Žižule su odlične su za imunitet, a pire, krema, čaj ili juha od žižule u narodnoj se medicini koriste za poboljšanje probave, ali i kao prirodni antidepresiv – umirujuće je djelovanje žižule, naime, poznato od davnina. Šalica čaja od žižule prije spavanja preporučuje se kao prirodno sredstvo za liječenje nesanice.

Oprezno kombinirajte: Tri vrste namirnica uz koje chia sjemenke mogu donijeti više štete nego koristi Chia sjemenke Chia puding Chia puding ne morate termički obrađivati +2 Smoothie s jagodama i chia sjemenkama

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju