Galerija Žižule - 1 0 Žižule - 3 0 Žižule - 2 0 Žižule - 4 0

U trendu Savijača od tikvica/Ilustracija Ljetna bučnica Savršena! Recept za savijaču od tikvica i sira s gotovim korama Uštipci/Ilustracija Recept za najbolje uštipke Sinjski, vrlički, hercegovački: Sve tajne slasti najboljih uštipaka Kviz općeg znanja - 3 15 friških Kviz općeg znanja: Za sve željne novih izazova i svježih pitanja

Žižula (Ziziphus jujuba) ili žižulja, žižola, ćićindula, čingulin, čičindra, čičindarica, čičinka, cicindra, čičimak grmoliko je grbavo stablo rasprostranjeno po čitavom Mediteranu. Podrijetlom je iz istočne Azije, pa se naziva i kineskom crvenom datuljom zbog ploda koji izgledom podsjeća na nju.

Žižula se uzgajala već u 9. stoljeću prije Krista, a u tradicionalnoj kineskoj medicini njezini su se plod, sjemenke i kora koristili za liječenje anksioznosti i nesanice te poticanje apetita i probave. Danas je žižula, potpuno nepravedno, pomalo zaboravljena.

Žižule - 2 Žižule - 2 (Foto: Shutterstock)

Ukusan plod...

Žižula dozrijeva u rujnu i listopadu. Plod je sličan datuljama, ali manji, no može se razlikovati od sorte do sorte, pa je ponekad sličniji maslinama ili jabučicama. Zrela žižula prvo je smeđe boje i napete, glatke i sjajne kože, potom boja prelazi u narančasto-crvenu, a koža se s vremenom smežura.

Ukusno meso žižule krije košticu, tvrdu i oštru na krajevima. Žižule se jedu svježe, kada im okus podsjeća na jabuke, ali i sušene, kada će vas podsjetiti na datulje. Od suhih se žižula mogu raditi likeri, pekmezi i kompoti, a dobro će zamijeniti i šljive u nadjevu za meso ili datulje u biskvitima za kolače.

... pun zdravlja

Žižule imaju malo kalorija, a puno vitamina C i kalija, pa su popularne među onima koji prakticiraju zdrav život. Odličan su međuobrok pun vitamina i minerala, ali i drugih spojeva koji blagotvorno djeluju na organizam.

Žižule su odlične su za imunitet, a pire, krema, čaj ili juha od žižule u narodnoj se medicini koriste za poboljšanje probave, ali i kao prirodni antidepresiv – umirujuće je djelovanje žižule, naime, poznato od davnina. Šalica čaja od žižule prije spavanja preporučuje se kao prirodno sredstvo za liječenje nesanice.

Oprezno kombinirajte: Tri vrste namirnica uz koje chia sjemenke mogu donijeti više štete nego koristi Chia sjemenke Chia puding Chia puding ne morate termički obrađivati +0 Chia sjemenke