Američki poduzetnik Marc Lore u rujnu prošle godine najavio je izgradnju savršenog grada budućnosti po imenom Telosa.

Riječ je bila o samoodrživom gradu namijenjenom za pet milijuna stanovnika koji se trebao izgraditi negdje na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, a koji bi trebao kombinirati principe švedskog socijalnog sustava, japanske učinkovitosti i njujorške raznolikosti.

Iako se još uvijek traga za savršenom parcelom na kojem će Telosa biti izgrađena, poznato je kako će izgledati ovaj grad budućnosti koji će se prostirati na 150.000 hektara.

Arhitekt grada je danska tvrtka Bjarke Ingels Group (BIG) koja je nedavno pustila u javnost detaljnije prizore Telose. Nikoga ne iznenađuje da je zamišljena kao mjesto s dosta zelenih površina namijenjenih za šetnju i rekreaciju.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Miks New Yorka, Japana i Švedske: Amerikanci grade "savršeni" grad za 5 milijuna stanovnika

Grad će biti podijeljen na 36 gusto naseljenih višenamjenskih okruga od kojih će svaki biti dizajniran tako da se do svih željenih sadržaja i radnog mjesta može doći za 15 minuta pješice.

Telosa će imati sve od stadiona za sportska događanja i glazbenu dvoranu za koncerte do muzeja, galerija i wellness centara, dok će panoramom dominirati neboder Equitism.

Ekvitizam utjelovljuje osnovnu premisu novog ekonomskog sustava u kojem svi građani posjeduju udio u zemljištu grada zbog čega su dodatno motivirani da on raste i napreduje.

Grad će se u potpunosti služiti obnovljivom energijom te bi trebao koristiti 92 posto manje vode nego drugi postojeći gradovi. Trebao bi biti izgrađen kroz sljedećih četrdesetak godina, dok bi prvi stanovnici trebali useliti već do 2030. godine.

Kako bi Telosa trebala izgledati kada bude izgrađena, pogledajte u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Sve ih se više gradi u svijetu: Megagradovi koji nastaju usred ničega Gradovi usred ničega - 1 Gradovi usred ničega - 2 Gradovi usred ničega - 3 +0 Gradovi usred ničega - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju