Negev je pustinja u južnom Izraelu koja se prostire na oko 13.000 četvornih kilometara. U rujnu prošle godine u blizini grada Beršeba s radom je započela najviša solarna elektrana na svijetu.

Solarna elektrana Asahlim zapravo je 260 metara visok toranj koji se sastoji od 50.000 solarnih ploča, a čiji vrh svijetli poput neidentificiranih letećih objekata iz znanstvenofantastičnog filma.

Slika nije dostupna Zanimljivosti U Osijeku "niknulo" solarno stablo na koje se pune mobiteli u besplatno surfa internetom

Jarka svjetlost potječe od heliostata – optičke sprave koja prati gibanje Sunca i odbija Sunčevu svjetlost na odabrano mjesto. Lokalno stanovništvo tvrdi da se neobična narančasta svjetlost na nebu može vidjeti prije nego što ugledate sam toranj.

Elektrana proizvodi energiju dostatnu za otprilike 120.000 kućanstava u Izraelu, odnosno za pet posto populacije. Te bi se brojke u bliskoj budućnosti trebale utrostručiti.

Najbolji gradovi za istraživanje židovske kulture izvan Izraela Sagrada Familia - 3 Buenos Aires - 4 Pariz - 4 +0 Casablanca, Maroko

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju