U državi Madhya Pradesh, četrdesetak kilometara oko prijestolnice Bhopala nalazi se Sanchi, najbolje očuvan kompleks stupa u cijeloj Indiji, koje su ujedno i najstarije kamene građevine u zemlji. Nedaleko od grada Vidishe, kojim su nekada prolazile karavane nalazi se taj idilični kraj na spoju dviju rijeka, kojeg danas posjećuju brojni turisti.

Stupa je najznačajniji oblik budističke arhitekture. Taj relikvijar ili mjesto gdje se čuvaju sveti ostaci nadogradnja je na drevni pogrebni humak. U budističkoj se tradiciji čvrsto vjeruje su najvažnija ratnička plemena između sebe podijelila Budine ostatke. Nedugo nakon njegove smrti, u vrijeme budističkog cara Ašoke iznad svetih ostataka izgradilo se prvih deset stupa.

Stupe predstavljaju dokaz Budinog postojanja i oslobođenje od kruga življenja i umiranja, a mnogi budisti smatraju kako to sveto mjesto ima posebnu energiju. Rituali i ceremonije u Sanchiju nisu bile rijetkost.

Gotovo zaboravljene, ali očuvane stupe, sasvim slučajno pronašao je general Taylor početkom 19. stoljeća. Njegovo otkriće pročulo se kod lovaca na blago koji su opljačkali sve što se moglo. Trebalo je proći više od pedeset godina da bi se započela obnova.

Glavna stupa je visoka 19 metara i široka 40, a u blizini je i manja građevina. Stupu krasi kupola koja simbolizira nebo što pokriva Zemlju, a središnji stup predstavlja kozmičku osovinu. Oko kružne terase budisti i danas kruže u smjeru kazaljke na satu.

Sanchi je omiljeno mjesto povjesničara, ali i arhitekta, kao i zaljubljenika u drevne umjetnosti. Stupe krase razni oblici, kipovi i rezbarije, poput bjelokosti koju su napravili klesari u čast Budinog ratničkog plemena. Jahači na konjima, prikazi dobrih duhova, slonovi sa šest kljova i ideali ženske ljepote samo su neki od brojnih prizora i simbola koji se mogu vidjeti na tom jedinstvenom mjestu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju