Ružičasta jezera nalazimo po čitavome svijetu. Ona najčešće nisu ni najdublja, ni najveća, ali po svojoj boji su toliko specifična i ljudima toliko zanimljiva da su postala bitan faktor za turizam svojih zemalja. I naravno, fotografi ih obožavaju.

Ružičasta jezera imaju crvenkastu ili ružičastu boju zbog visokog udjela soli i zbog prisutnosti algi koje proizvode organske pigmente karotenoide. Najčešća je Dunaliella salina, zelena mikroalga koja baš jako voli sol i često se nastanjuje polja morske soli.

1. Jezero Hillier

Lokacija: Middle Island, arhipelag Recherche, Zapadna Australija

Iako bi se čitav jedan posjet Australiji moga isplanirati kao obilazak ružičastih jezera, na ovaj smo popis uvrstili samo najpoznatije. Jezero Hillier nalazi se u srcu otoka Middle Island u Zapadnoj Australiji. Poznato je po izraženoj ružičastoj boji koja se ne mijenja čak ni kada vodu zagrabite u posudu. Jezero je od oceana odijeljeno uskim pojasom kopna, a njegova obala prekrivena je naslagama soli koje stvaraju fantastične oblike.

2. Jezero Retba (Lac Rose)

Lokacija: Dakar, Senegal

Jezero Retba ili Lac Rose nalazi se sjeverno od poluotoka Cap Vert u Senegalu, sjeveroistočno od Dakara. Ružičasta boja vode posebno je vidljiva tijekom sušne sezone. Jezero ima vrlo viskok udjel soli, oko 40 % pa u njemu, kao i na Crnom Moru, ne možete potonuti. Ipak, ne pretjerujte s brčkanjem i naučite nešto od lokalaca koji ondje imaju mali pogon za vađenje soli. Naime, sakupljači soli koji provode više sati dnevno u vodi jezera redovito se mažu karité-maslacem kako bi spriječili da im sol izjede kožu.

3. Las Salinas de Torrevieja

Lokacija: Torrevieja, Španjolska

Još jedno jezero u kojemu ne možete potonuti je Salina de Torrevieja u blizini Torrevieje, prekrasnog obalnog grada u jugoistočnoj Španjolskoj. Dva slana jezera u njegovoj okolici odgovorna su za vrlo specifičnu mikroklimu koja se smatra jednom od najzdravijih u Europi. A zbog povoljnog vremena, nije neobično da turisti hrle slikati uz ovo jezero nestvarne ružičaste boje tijekom cijele godine.

4. Jezero Masazir

Lokacija: Masazır Gölü, Azerbajdžan

Masazirgol ili Masazir ružičasto je jezero u okrugu Qaradag, u blizini Bakua, Azerbajdžan. Ukupna površina jezera je 10 kvadratnih kilometara, a jezerska voda sadrži velike količine klorida i sulfata. I da, čitava okolica smrdi na sumpor. Jezero Masazir ružičasto je zbog velike slanoće. Iz njega se sol vadi više od dvjesto godina, a nova solana izdrađena je prije desetak godina. Procjenjuje se da u Masaziru žetvu čeka još 1,7 milijardi tona soli.

5. Laguna Colorada

Lokacija: Bolivija, rezervat Eduardo Avaroa

Jezero Laguna Colorada nalazi se u Boliviji, u Nacionalnom rezervatu andske faune Eduardo Avaroa i pogađate – ružičasto je. Boja jezera nastaje kombinacijom crvenih minerala, velike koncentracije boraksa i algi koje već dobro poznajemo, Dunaliella salina. Ako ste ikada vidjeli fotografiju plamenaca na ružičastom jezeru i zaključili da je riječ o fotomontaži, možda ste se prevarili. Zapravo, plamenci koji ovdje obitavaju ružičasti su upravo zbog onoga čime se iz jezera hrane. 

 

Najveće u Sahari: Slano jezero u zemlji palmi koje oduševljava bojama i prizorima ružičastih plamenaca Chott el Djerid, Tunis - 1 Chott el Djerid, Tunis - 2 Chott el Djerid, Tunis - 3 +3 Chott el Djerid, Tunis - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju