Na spomen eartshipa mogli biste pomisliti da se radi o kakvom svemirskom brodu, ali radi se o održivoj kući izgrađenoj od otpada. Prve takve kuće niknule su prije otprilike četrdeset godina u pustinji oko grada Taosa (poznatog kao umjetnička komuna) u Novom Meksiku, gdje se ekstremne temperature kreću od ispod nule zimi do nesnosnih vrućina ljeti.

Samoodržive kuće osmišljene su tako da izdrže ekstremne temperature i napravljene uglavnom od prirodnih i otpadnih materijala, poput starih guma, praznih boca, limenki, drva i blata. Ukućani ne plaćaju režije, nego koriste prirodne resurse za grijanje, kuhanje i sve ostale potrebe.

Neobični stanari 

Za ljude koji žele živjeti u skladu s prirodom i ekologijom, eartship je rješenje koje prati njihovu ideologiju. I danas se najveća zajednica neobičnih stanara koji su odabrali ekološke kuće nalazi upravo u Taosu. Iz aviona se vidi da kuće od otpada nisu normalne. Izgledaju kao da pripadaju nekom drugom planetu, a mogle bi poslužiti i kao kulisa za Ratove zvijezda. Arhitekt Michael Reynolds osmislio je prvi dizajn za earthship 1970. godine. Smatrao je da tradicionalna arhitektura ne rješava ekološke probleme i prozvao se "biotehnologom" umjesto "arhitektom", kako bi bolje opisao svoj način rada.

Earthship - 3 Earthship - 3 (Foto: Shutterstock)

Reynolds je 1971. godine izgradio vlastitu kuću od limenki piva, koja je nešto kasnije putovala po izložbama oko svijeta, uključujući pariški Louvre i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku. No bez obzira na popularnost, Reynoldsa su dugi niz godina smatrali ekscentrikom, a ne ozbiljnim arhitektom. Trebala su proći desetljeća da se earthship prihvati kao mjesto za stanovanje. Budući da izgradnja takvih kuća zahtijeva manje materijala poput betona i plastike, kao i uništavanja šuma i drugih prirodnih resursa, danas su pak sve traženije diljem svijeta.

Grijanje na sunce 

U Taosu zemljani nasip okružuje kuće s tri strane i služi za izolaciju.  Ventilaciju omogućuju cijevi, kao i visoko postavljeni prozori. Svaka kuća ima staklenik za uzgoj hrane, bilo na sjevernoj ili južnoj strani, ovisno o lokaciji. Većina stanovnika koristi isključivo solarnu energiju, a neki također imaju vjetroturbine kao dodatak ili peć na drva za rezervu.

Jedna od prednosti stanovanja zasigurno je činjenica da nema plaćanja režija. Kuće se prodaju za iznose od oko 470 tisuća do 850 tisuća eura, a odvede li vas put u Taos, u njima možete prenoćiti od oko 225 eura.

Nedostaci 

Iako su odlične za okoliš, nedostatak takvih održivih kuća je skupa i dugotrajna izgradnja, a teško ih je i prodati. Problemi nastaju i kad je riječ o građevinskim propisima, a eartshipu ne odgovara niti svaka klima. Vjerujemo da će proći još puno vremena prije nego eartship doplovi u naše krajeve.

Šumska bajka pored Zagreba: Povratak prirodi u malim vilama koje pozivaju na pravi odmor Mala Vila - 10 Mala Vila - 9 Mala Vila - 8 +6 Mala Vila - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju