Ako ste ikad ronili u nekim svjetskim morima, sigurno ste vidjeli čudesne, raznobojne koralje. E pa, koralja je sve manje, no srećom, postoje planovi i za njihovu regeneraciju. Kako, pročitajte u nastavku.

Koraljni grebeni složeni su ekosustavi koji doslovno daju život svjetskim oceanima. Nažalost, iz godine u godinu sve ih je manje, što je posljedica raznih faktora, koji uključuju klimatske promjene i zagađenje. Znanstvenici i razne udruge posvećeni su zaštiti grebena, a na nekim odredištima i sami putnici mogu pomoći sudjelovanjem u programu regeneracije koralja.

Briga o koraljnim grebenima počinje na individualnoj razini, a ključno je shvatiti kako treba biti odgovoran. Postoje organizacije diljem svijeta koje prihvaćaju dobrovoljce, i u kojima će vas morski biolozi, konzervatori i ronioci uključiti u program regeneracije koralja. Naravno, kao i kod svake prilike za volontiranje, prije same prijave, istražite je li taj program dovoljno prikladan za vas.

Ako se zateknete recimo na Maldivima, možda odmor nakon nekoliko dana brčkanja i sunčanja na savršenim plažama, možete začiniti i spašavanjem koralja. Za ovo otočje koralji su izuzetno bitni, a prije dolaska raspitajte se kako sve možete pomoći regeneraciji koralja.

Koralji su prisutni i na Karibima, a organizacije poput „Reef Renewal Foundation“ pozivaju dobrovoljce da se pridruže roniocima u obnovi podvodnog koraljnog svijeta. Ista stvar je i na nekim resortima na Jamajki.

Fidži obiluje koraljima, tako da će tamo, vaša pomoć dobro doći, a ista je stvar i kad je riječ o Francuskoj Polineziji. Tako da, ako uz fini odmor na udaljenim mjestima želite pomoći i spašavanju svijeta koralja, znate gdje to možete učiniti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju