Putnici već dobro znaju neke osnove putovanja. Prilikom putovanja avionom treba paziti na tekućine, zapaljive stvari i sl. Dronom ne možete baš svugdje gdje biste htjeli. U sveta mjesta ne možete golih nogu ili oskudno odjeveni. Čak i na našoj obali u nekim gradovima možete dobiti kaznu šećete li u badiću centrom grada.

Neke stvari otkrijemo na teži način. Na kraju krajeva, tko će to sve pohvatati? Svako mjesto ima neka svoja pisana ili nepisana pravila, od načina na koji ostavljamo napojnicu konobarima, do načina na koji nosimo odjeću.

U malom gradu Maywood u američkoj saveznoj državi Illinois svojedobno su zabranili široke (reperske) hlače pod geslom „Navuci ih gore!“. Kome bude virilo dolje rublje iz hlača, neka se pozdravi s 25 dolara pri prvom susretu s policijom, a drugi susret bit će mu još teži.

Pusti pusti modu

Bolje spriječiti nego liječiti, stoga bacimo oko na našu dragu ljetnu destinaciju i činjenicu da se svi volimo srediti prije fotkanja na putovanju. Bolje da pati Instagram nego novčanik.

Zaputite li se u Grčku s namjerom da obiđete stare hramove i antički dio grada, jedan odjevni predmet bit će vam višak. Naime, zakonom je zabranjeno hodati Partenonom i Akropolom u – štiklama! Zabrana se odnosi na svaki stari, očuvani dio gdje su staze popločene starim kamenjem.

Koliko god oduševljeni bili što će hodati putevima Sokrata, Platona, Aristotela i drugih – pokušajte biti i mudri kao oni. Grci upozoravaju turiste da se i kamen može trošiti a oštre potpetice mogu ga oštetiti. Zvuči čudno, ali i kamen je nježan.

Iako bi ovo pravilo trebalo biti logično, barem iz praktičnih razloga jer je teško hodati po grbavim kamenim ulicama u štiklama (a može biti i opasno) – mnogi ne mare za to. S obzirom da istu muku vodi i Rim, ali i drugi stari gradovi, za očekivati je da i oni uvedu slične zabrane ako se ljudi sa štikla ne spuste malo na zemlju.

I bez žvakaća, također!

Prije nego svisoka frknemo na putnike koji su prošetali mimo pravila, zapitajmo se: jesmo li možda hodali istim ulicama sa žvakaćom u ustima? Ako je odgovor potvrdan, još jedno pravilo je prekršeno.

Grci su prije dvije godine sastrugali nekoliko kila žvakaća zalijepljenih za kamenje – bilo da je riječ o bačenim žvakama ili namjerno zalijepljenim ispod sjedala u starom teatru. Znamo da se žvakaća dugo razgrađuje, ali ne baš toliko dugo da biste krivnju svalili na Homera koji nije vidio koš.

Stoga, svoje obroke i žvakaće iskoristite prije ulaska u posebne starogrčke zone, a umjesto štikli predlažemo lijepe ljetne sandale koje bi i grčki senat odobrio.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju