Internet su preplavile fotografije "poljskih Maldiva", parka prirode na jugu zemlje s dva jezera nevjerojatne tirkizne boje i drvenom šetnicom, zbog čega doista izgleda kao tropski raj, a ne mjesto usred kontinentalne Europe.

Park i arboretum Gródek nalazi kod gradića Jaworzno blizu Katowica, na samom jugu Poljske, nedaleko od granice s Češkom i Slovačkom. Današnji park nekad je bio kamenolom, a dva tirkizna jezera svoju ludu boju duguju upravo tomu.

Na površini Maldivi

Kamenolom je bio u funkciji više od stotinu godina, a zatvoren je 1990-ih. Unatoč svom postindustrijskom podrijetlu, park je bogat raznolikim prirodnim staništima, livadnim, močvarnim, šumskim, a područje obiluje atraktivnim vidikovcima do kojih vode staze i šetnice. Dva tirkizna jezera, odnosno rezervoara vode u bivšim oknima kamenoloma zovu se Wydra i Orka i glavni su hit među izletnicima.

"Maldivi" u Poljskoj - 4 (Foto: Profimedia)

Jezero Wydra s drvenom šetnicom najfotografiraniji je dio parka, ali sasvim sigurno – i najfotogeničniji. Barem u toplijem dijelu godine kada Sunce izvuče njegovu tirkiznu boju – nije toliko egzotično za oblačnoga vremena ili zimi.

Agencije koje organiziraju posjet Poljskim Maldivima, bilo nam je zgodno, iako ih promoviraju pod ovim imenom, na poljskim stranicama posjetiteljima obećavaju da će se "osjećati kao u Hrvatskoj".

Na dnu - dva bagera

Druga akumulacija, Orka, duboka je 18,5 metara i ne može joj se pristupiti osim u – ronilačkom odijelu. Lokacija je posebno zanimljiva jer se roni u nekadašnjem kamenolomu, a na dnu su još uvijek potopljeni brod i - dva bagera.

Poljski Maldivi ipak bi vas mogli razočarati ako tražite išta više od šetnje ili piknika s dobrim pogledom. Naime, u parku nema ničega, možda tek sladoledar na parkingu na vrhuncu sezone. Ali odlična su ideja za poludnevni izlet u prirodu iz Krakowa ili Katowica.

Do parka Gródek možete doći vlakom ili osobnim automobilom, pa nađete li se na jugu Poljske, razmislite o predahu od kulture i povijesti uz šetnju ovim zanimljivim parkom koji će vas osvojiti svojim prizorima i bojama.

Odmor u planinama: Zašto više vjerojatno nikad neću na godišnji u Poljsku Odmor u planinama - 1 Odmor u planinama - 2 Odmor u planinama - 3 +7 Odmor u planinama - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju