Poljska, u mome srcu, u mome srcu mazurka, Poljska, nije nikad, nije nikad dala kvislinga – davno je pjevala zagrebačka grupa Azra, sada već, prije 40 godina. E pa, iako se Poljska od tad mnogo promijenila, i dalje je riječ o zemlji koju je grijeh ne posjetiti, a ako se već odlučite na posjet, ovo su samo neke stvari u kojima možete uživati...

Planine

Svaka čast Alpana i Dolomitima, ali u poljskim planinama proći ćete puno jeftinije. Zemlja ima planinski pojas na svojoj južnoj granici, savršen za skijanje, planinarenje ili divlje kupanje u alpskim jezerima. Wroclaw na jugozapadu dobra je baza za planine Karkonosze, Krakow na jugu za Tatre, a Rzeszow na jugoistoku za lanac Bieszczady. Nama na pamet pada i planinski grad Zakopane, kojeg će se sigurno sjetiti svi ljubitelji skijaških skokova. Osim zimskih radosti, u njemu itekako možete uživati i u ljetnima.

Poljska - 2 Poljska - 2 (Foto: Getty Images)

Festivali

Ljeto je vrijeme za festivale, kojih nije „pošteđena“ niti Poljska. Krajem lipnja, Open’er Festival održava se u primorskom gradu Gdynia. Najveća zvijezda je američka pjevačica SZA, a Arctic Monkeys i Lizzo također su na programu. Četverodnevna karta za kampiranje košta oko 200 eura. Ljubitelji neovisne kinematografije trebali bi svakog srpnja posjetiti filmski festival New Horizons u Wrocławu, a naravno da će za sebe svatko pronaći nešto i u najvećim gradovima – Varšavi i Krakowu.

Rudnik soli

U Krakowu se nalazi nešto doista impresivno, a riječ je o rudniku soli Wieliczka. Rudnik više ne proizvodi sol (od 2007.) no prije toga iz njega se sol izvlačila još od 13. stoljeća. Turistička ruta duga je više od 3 kilometra, odvest će vas duboko ispod zemlje (više od 300 metara ispod), prilikom čega ćete sresti brojne skulpture slavnih Poljaka, kao što su Nikola Kopernik i papa Ivan Pavao II. Naravno, svi su napravljeni od – soli. Možda je i najimpresivnija crkva sv. Kinge koja je također cijela od soli i ujedno je najveća podzemna crkva na svijetu. Samo da još jednom predočimo monumentalnost cijelog rudnika, valja reći kako su njegovi tuneli dulji od 300 kilometara. Sve u svemu – impresivno.

Poljska - 1 Poljska - 1 (Foto: Getty Images)

Rivijera

Iako more nije prva stvar koja padne na pamet kad spomenemo Poljsku, ono svakako postoji. A bome, Poljaci se ne boje uspoređivati svoje gradove s mnogo poznatijima, pa je tako Wrocław poljska Venecija, Varšava poljski Berlin, a Konstancin-Jeziorna, prigradsko ljetovalište južno od Varšave, poljski Beverly Hills.

Sopot je glavno poljsko odmaralište na moru, s nekoliko kilometara pješčane plaže iza koje se nalaze zaštićene dine, najdužim molom u Europi i obnovljenom arhitekturom. Udaljen je samo nekoliko kilometara od povijesnog grada Gdanjska. Ovdje, uz impresivno preuređen stari grad, nalazi se veličanstveni Europski centar solidarnosti koji će svi zaljubljenici u povijest rado istražiti, te saznati sve o samom pokretu Solidarnost i njegovom vođi Lechu Walesi.

Hrana

I za kraj, pokoja riječ o gastronomiji. Najpoznatije jelo zasigurno se odaziva na ime pierogi - radi se o jastučićima koji se pune krumpirom, povrćem ili mesomSvi koji vole kobasice, u Poljskoj će svakako doći na svoje. Zemlja ih je prepuna, a vi svakako isprobajte krakovsku dimljenu svinjsku. Ljubitelji „jakih“ jela neka naruče bigos, koji je zapravo lovački gulaš pripremljen od nekoliko vrsta mesa, kupusa, raznih začina… I da, nemojmo zaboraviti ni da je Poljska zemlja juha, od kojih je najpoznatija – žurek.

Kako se veličanstvena europska metropola ponovo rodila nakon što je bila gotovo izbrisana s lica Zemlje Rekonstrukcija Varšave - 5 Rekonstrukcija Varšave - 4 Rekonstrukcija Varšave - 3 +10 Rekonstrukcija Varšave - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju