Novi muzej u kojem sigurno nećete pokupiti koronavirus nalazi se nedaleko od Cannesa, na Azurnoj obali – preciznije na dva do tri metra dubine. Nakon četiri godine pripreme skulpture britanskog umjetnika Jasona de Cairesa Taylora spremne su za posjetitelje kojima nije mrsko zaroniti.

Šest monumentalnih skulptura viših od dva metra i težine deset tona nalazi se u blizini otoka Sainte-Marguerite, tik uz obalu. Monumentalni izlošci postavljeni su na bijeli pijesak, između morskih travnatih livada, a mala dubina i blizina obale čine mjesto lako dostupnim.

Umjetnik je objasnio kako su remek-djela nadahnuta mještanima različitih dobnih skupina i zanimanja: od devetogodišnjeg dječaka do lokalnog ribara koji ima osamdeset godina.

Svako lice djeluje kao da je prekriveno maskom kako bi se oživjela povijest otoka na kojem još uvijek živi misterij čovjeka sa željeznom maskom. Lica podijeljena na dva dijela su i metafora oceana koji je istovremeno tako moćan i jak, a s druge strane tako ranjiv i izložen uništavanju, a umjetnik svojim djelima želi poručiti kako je krajnje vrijeme da prestanemo uništavati prirodu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju