Meksiko nam je sigurno svima na listi destinacija koje želimo posjetiti. Razloga za to je mnogo, a oni o kojima najviše čitamo su pivo, Día de los Muertos, za neke čokolada, meksičke sapunice i naravno tekila. No, mi smo našli još jedan razlog koji će možda navesti ljubitelje mistike da ga posjete. Radi se o Otoku lutaka - Isla de las Muñecas.

Isla de las Muñecas, odnosno Otok lutaka nikad nije trebao poslati mjesto koje će posjećivati turisti. Sada se sigurno pitate zašto, a odgovor na to pitanje leži u činjenici da je poprište strašne nesreće koja se dogodila djevojčici. To turiste nije odvratilo već ih prizvalo, a u nastavku saznajte zašto.

Smješten 28 kilometara južno Mexico Cityja, glavnog grada Meksika između kanala Xochimico, ovaj mali otok priča strašnu priču. Strašnu priču o izgubljenoj djevojčici čiji život je završio prerano i u strašnim, ali pomalo čudnim okolnostima.

Lutke nisu slučajno ondje, barem tako kaže legenda. Priča se da se upravo u lutkama skrivaju izgubljeni djelići duše siromašne djevojke koja je nađena utopljena. Neki kažu i da lutke povremeno trzaju rukama i nogama ili otvaraju i zatvaraju oči, a navodno i šapuću.

Oni pak koji nisu imalo dovoljno snage da dođu na otok već su mu se približili čamcem, kažu da su ih lutke nagovarale da im priđu. Lutkama često nedostaje neki dio tijela, odrezane su im glave ili pak nemaju oči i sigurni smo da im se nitko ne bi htio približiti na poziv. No, radi se samo o legendi.

Istina je zapravo drugačija, barem tako kažu. Tadašnji čuvar koji se našao na mjestu nesreće i pronašao utopljenu djevojčicu ubrzo je nedaleko u vodi ugledao lutku kako pluta. Pretpostavio je da je lutka pripadala nesretnoj djevojčici te je objesio na drvo čime je iskazao poštovanje prema duhu djevojčice.

No, priča ide dalje. Mnogi kažu da je čuvar priču izmislio, a za njega se govori da je bio proganjan duhom djevojčice. Samim time počeo je vješati sve više i više lutaka u nadi da će nesretnu dušu smiriti barem malo i ubrzo je shvatio da su lutke opsjednute. Julian, kako se zvao, nije se mogao pomiriti s činjenicom da djevojčicu nije mogao spasiti pa mu je ova nedaća obilježila život do smrti.

Julian je skupljao i vješao lutke čak 50 godina nakon nesretnog događaja, a njegov završetak također ima sličnu priču. Pronađen je mrtav utopljen na istom mjestu na kojem i djevojčica i mnogi sada vjeruju da se pridružio mnoštvu duša koje su dom pronašle u jezivim lutkama.

Lutaka je svakim danom sve više i više, a donose ih posjetitelji. Ako ćete i vi biti jedni od onih koji će otok posjetiti, svakako sa sobom ponesite lutku. Trebate znati da put do otoka nije lagan, no evo uputa.

Krenite trajektom iz Embarcadero Cuemanco ili Fernando Celada, a put će trajati 3 ili 4 sata, ovisno želite li više istražiti kanale. Ako želite posebno iskustvo, odaberite prijevoz tipičnim brodićem s ravnim dnom ukrašenim meksičkim motivima. Unaprijed se raspitajte o cijeni i pripremite dobro svoja osjetila. Tko zna, možda uspostavite kontakt s kojom od lutaka. No, svakako pokažite poštovanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju