Amsterdam vam je poznat. Rotterdam također. Naravno, svi sigurno znate i za Haag. Čuli ste možda i za Arnhem i Eindhoven, no za Nijmegen su vjerojatno najprije čuli nogometni fanatici, koji će vam kao iz topa ispaliti da iz njega stiže nogometni klub NEC. No, ovaj "zeleni" grad je puno, puno više od nogometa

Na istoku Nizozemske, samo deset kilometara od njemačke granice, nalazi se Nijmegen, dinamičan i napredan sveučilišni grad koji uspijeva proći ispod radara. Taj čisti, kompaktni grad najstariji je u zemlji, a po broju zelenih inicijativa konkurira Amsterdamu. Stanovnicima su prioritet kvaliteta života i održivost, tako da je njegovo povijesno središte bez automobila, a ima ukupno 60 kilometara biciklističkih "superautocesta".

Nijmegen - 3 Nijmegen - 3 (Foto: Getty Images)

Ovdje autobusi voze na ekološko gorivo, a postoje programi koji potiču dijeljenje automobila. Iako nijedan grad ne može biti sto posto održiv, Nijmegen čini neke od najhrabrijih koraka u Europi na tom području. Čak su 2016. prenamijenili svoju elektranu na ugljen, koja je pretvorena u solarni park u kojem se nalazi devet tisuća solarnih ploča i dvije vjetroturbine koje napajaju gotovo 400 domova u gradu. No kako ljudi izvan Nizozemske ne znaju baš za taj grad, malo ih je čulo i za tu informaciju.

Grad je 2018. dobio titulu zelene prijestolnice Europe, ali njegovi progresivni korijeni sežu mnogo dalje jer ima dugu povijest studentskog aktivizma. Bio je središte nizozemske kontrakulture i prosvjeda od 1960-ih do sredine 80-ih. Godine 1963. nizozemski Nacionalni studentski sindikalni pokret osnovao je ovdje student iz Nijmegena Ton Regtien. I danas njegove održive vrijednosti nastavljaju napredovati zahvaljujući velikoj studentskoj populaciji.

Nijmegen - 5 Nijmegen - 5 (Foto: Getty Images)

Grad se svakodnevno trudi postati sve održiviji, zdraviji i zeleniji, a cilj je postati energetski neutralan do 2045. Jedan od pokazatelja zelenih inicijativa svakako je i Het Duurzame Warenhuis (održiva robna kuća), prva i jedina ekološka robna kuća u Nizozemskoj, koja je otvorena 2014. U njoj se prodaje sve što je maksimalno održivo, bilo da je riječ o odjeći ili kuhinji, a poštuje se i politika "nula otpada".

Na ulicama možete sjajno jesti, čemu svjedoči restoran De Nieuwe Winkel, koji se može podičiti s dvije Michelinove i jednom Green Michelin zvjezdicom. Otvoren 2011. godine, kuhar Emile van der Staak i njegov tim stvaraju eksperimentalne jelovnike s više sljedova bez mesa koristeći niz biljaka, korijenja, cvijeća, orašastih plodova – nekih uobičajenih, drugih manje, uzgojenih u "šumi hrane" u selu Groesbeek, 13 kilometara od restorana. To zemljište od šest jutara nalikuje običnoj šumi, gustoj sa slobodno rastućim grmljem i drvećem, ali postoji jedna glavna razlika: sve u njoj je jestivo i to je prva "šuma" takvog tipa u Europi.

Dakle, ako vas zanima što je zapravo zeleni grad i kako podržati i održati brojne zelene inicijative, zaputite se u Nijmegen. I, naravno, javite nam dojmove.

Vodeni rekorderi: 10 fascinantnih činjenica o Plavom planetu Antarktika +0 Bajkalsko jezero - 5
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju