Japan je poznat po nevjerojatno naprednoj tehnologiji, predivnim prizorima rascvjetanih trešanja u proljeće, ali i jelima kojima se Europljani čude. Ovo su neka od najneobičnijih koja možete probati u Zemlji Izlazećeg Sunca.

Bijela djeca

Shirako ili bijela djeca na japanskom označava specijalitet koji se priprema diljem zemlje, a podrazumijeva vrećice sa sjemenom tekućinom bakalara. Naziva se još i kiku i tachi, a Japanci kažu da je najukusniji zimi, kada mu je i sezona.

Postoji mnogo načina za posluživanje ovog neobičnog jela. Neki ga kuhari pohaju u tijestu, prže na tavi ili dodaju u juhu. No, najčešće se shirako poslužuje sirov, uz citrusni umak. Okus mu je blago sladak i kremast, a neki kažu da ih podsjeća na tofu. Iako izgleda kao kakav rekvizit iz filma Tima Burtona, shirako je izuzetno hranjiv – bogat je vitaminom B, kalcijem, kalijem i proteinima.

Kare Pan

Zalogaj koji košta svega nekoliko eura u Japanu ćete naći na brojnim mjestima. Radi se o pecivima punjenima klasičnim indijskim curryjem. Inspirirana ovim jelom, japanska slastičarska tvrtka Tirol lansirala je još bizarniju kombinaciju – curry čokoladice. Ove minijaturne poslastice, nazvane Kare Pan Tirol, sadrže čokoladu, curry i hrskavi keks. Curry je u Japan stigao sredinom 19. stoljeća, najvjerojatnije putem britanskih trgovaca. Brzo je postao popularan i proširio se kuhinjama, a danas je jedno od omiljenih japanskih jela.

Kare Pan Kare Pan (Foto: Shutterstock)

Kontroverzna lignja

Katsu ika odori-don odnosno rasplesana lignja ime duguje, blago rečeno, neobičnoj prezentaciji. Kada se svježa lignja prelije soja sosom njezini krakovi se trzaju kao da je živa. Razlog tome je sol koja aktivira neurone i grčenje mišića. Iako se lignjama prethodno uklanja mozak, ovaj japanski fenomen izazva kontroverze na internetu. Neki smatraju da je riječ o okrutnosti prema životinjama, dok drugi ističu da lignja ne osjeća bol jer više nema funkcionalan živčani sustav.

Rasplesane ribice

Još jedno plesno jelo dolazi u obliku sićušnih, prozirnih ribica koje se konzumiraju žive. Japanski izraz odorigui označava uživanje u morskim plodovima dok se još miču – bilo da su živi (poput shiro-uo ribica) ili netom ubijeni (poput plesne lignje). Gosti ih jedu na razne načine, sa ili bez žvakanja, najčešće poslužene uz umućena jaja.

Proteinski zalogaji 

Ose i pčele su u Japanu delikatesa. I japanski car Hirohito bio je poznat kao ljubitelj riže s osama. Ličinke se mogu kupiti u limenkama, a odrasli primjerci se koriste čak i za za proizvodnju alkoholnih pića. Njihova tijela fermentiraju u alkoholu, stvarajući jedinstveni napitak bogat vitaminom C i proteinima.

Propuh ubija, a mrkva spašava vid? Istine i mitovi o najčešćim "bapskim pričama" Jabuke Brojanje ovaca Mrkva +0 Žvakaća guma