Koliko državi – toliko i himna! No kakve sve tajne kriju? Kako su nastajale, te zašto su baš takve kakve jesu, doznat ćete u sljedećim retcima...

Češka & Slovačka

Ove dvije države bile su jedna sve do 1993. godine, te su logično, imale i jednu himnu. Pjesma „Gdje je moj dom“ napisana je 1918. godine, a kombinirala je češku operu i slovačku narodnu glazbu. Raspadom Čehoslovačke, raspala se i himna, no Česi su zadržali jedan dio u svojoj novoj himni (koja se također zove „Gdje je moj dom“), a Slovaci su također dio stare ubacili u svoju novu himnu naziva „Sijeva nad Tatrama“.

Japan

Službeno se zove „Kimi ga Yo“, što bi prevedeno značilo „Neka tvoja vladavina traje zauvijek“. Smatra se jednom od najstarijih himni, a napisana je između 8. i 12. stoljeća. Ipak, pjesma je himnom proglašena tek 1888. godine, kad su originalne riječi uparene s melodijom nastalom u 19. stoljeću.

Španjolska

Jeste li se ikad zapitali zašto španjolski nogometaši, košarkaši i ostali na himnu šute i ne otpjevaju niti jedan stih? Mislite da je to možda zbog jakih regionalnih podjela? Ne, razlog je vrlo jednostavan; španjolska himna „Kraljevski marš“ – nema riječi! Nastala je iz vojničke koračnice, a iako su kroz povijest riječi mijenjane, od kraja sedamdesetih, kompletno su izbačene.

Andora

Nacionalna himna ove države, nazvana „Moćni Karlo Veliki“, jedna je od najneobičnijih himni na svijetu. Ne slavi direktno naciju Andore, već se referira na razdoblje kad je država bila pod vlašću Karolinga. Službena himna zemlje, postala je 1921. godine.

Južnoafrička Republika

Himna ove republike savršeno reflektira njenu u najmanju ruku – kompliciranu povijest. Usvojena je 1997. godine, a kombinira engleski tekst s dijelovima pjesama iz 19. stoljeća. S obzirom na raznolikost naroda ove zemlje, himna sadrži čak pet različitih jezika, tako da ju je strancima gotovo nemoguće naučiti.

Mijanmar

Ova himna zvuči kao da slušate dvije potpuno različite pjesme, što je zapravo i točno. „Do kraja svijeta“ je mijanmarska nacionalna himna od 1947. godine, a sastoji se od dva dijela. Počinje kao narodna pjesma, da bi se kasnije pretvorila u vojni marš uz pratnju orkestra.

Kina

Iako nas većina misli kako su sve himne skladane s ciljem da budu himne, priča o kineskoj uči nas drugačije. Pjesma „Marš dobrovoljaca“ skladana je za potrebe patriotskog filma „Sinovi i kćeri u vrijeme oluja“, a širila se među stanovništvom kao dio antijapanskog otpora. Od 1949. godine, pjesma je i službena kineska himna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju