Kula Beograd je najviša zgrada u Srbiji i jedna od najviših na području bivše Jugoslavije. Riječ je o neboderu od 42 katova koji se izdiže na 168 metara visine u četvrti Savamala u glavnom gradu Srbije.

Neobični dizajn zgrade djelo je američke arhitektonske tvrtke Skidmore, Owings & Merrill koja potpisuje i najvišu zgradu na svijetu – Burj Khalifu. Kula Beograd mijenja oblik na 14. katu gdje se neboder počinje „izvijati“. Rotacija zgrade simbolizira prepoznatljivi dio Beograda odnosno mjesto gdje se Sava ulijeva u rijeku Dunav.

Pročelje zgrade prekriveno je s oko 14.000 staklenih ploča u kojima se vidi odraz rijeke i panorama grada što doprinosi posebnosti njezinog izgleda. Donji dio pročelja – sve do devetog kata – korišteno je inovativno staklo koje sprječava udare ptica o njezinu površinu.

Kula Beograd je pješačkim mostom povezana s trgovačkim centrom Galerija, odakle se dizalom možete popeti direktno do vidikovca.

Kula Beograd je stambeno-poslovni neboder. Prvih 11. katova rezervirano je za hotel St. Regis Beograd koja nudi 119 soba i apartmana s pogledom na rijeku Savu, a uključuje i podzemnu garažu, bazen, spa, teretanu, konferencijske dvorane te St. Regis bar.

Kula Beograd ima 42 kata Kula Beograd ima 42 kata (Foto: Shutterstock)

Od 14. do 39. kata nalazi se 220 brendiranih luksuznih stanova različitih kvadratura namijenjenih najbogatijim građanima s obzirom da se kvadrat prodaje i po cijeni od oko 10.000 eura.

Četrdeseti kat nebodera rezerviran je za restoran, a na 41. katu nalazi se vidikovac koji nudi najljepši pogled na Beograd i do kojeg voze super brza dizala. Kula Beograd ima 15 dizala kojima je potrebno svega 25 sekundi da se popnu do vrha.

Zagledate li se dobro u popis katova u dizalima, primijetit ćete da u njima ne postoji broj 13. Umjesto 13. kata Kula Beograd ima dvoetažni 12. kat gdje se nalaze prostorije za tehničko održavanje.

Kula Beograd sastavni je dio projekta Beograd na vodi. Riječ je o novom urbanom centru Beograda koja nudi prvoklasni stambeni i poslovni prostor, a u sklopu kojeg se otvaraju i moderni hoteli, kulturne i obrazovne ustanove te širok spektar atrakcija za odmor i zabavu.

Više-manje sve oko nas: Istražite najpovoljnije europske vikend-destinacije Niš, Srbija Banja Luka novo - 7 Tuzla - 8 +0 Beograd

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju