Ako nikada do sad niste čuli za tržnicu Rungis, niste jedini. Mnogi ne znaju da se najveća svjetska veleprodajna tržnica nalazi u pariškom predgrađu, sedam kilometara južno od centra. Rungis se prostire na 2,34 četvorna kilometra i predstavlja grad u malom – uostalom veća je od Monaka.

Paviljoni s namirnicama, više od 20 restorana, banka pa čak i frizerski salon dio su velikog kompleksa koji zapošljava 25 tisuća ljudi. Više od 1300 tvrtki i brendova opskrbljuje oko 18 milijuna kupaca godišnje koji dolaze po kvalitetno meso, organski proizvedenu hranu, voće, povrće, cvijeće, gurmanske namirnice i drugo.

Rungis je poznata i po tome da ponajbolji pariški restorani upravo tamo pronalaze svježe namirnice. Iako na tržnicu ne možete ući kada poželite (osim ako niste trgovac s dozvolom) moguće ju je obići na nekom od turističkih obilazaka. No ako zakasnite nećete vidjeti svu raskoš svježe ulovljene ribe koja se proda već rano ujutro.

Možda sretnete i nekog od inspektora koji dolaze u kontrolu kvalitete svježeg mesa kako proučavaju oblike, prošaranost mašću i mišiće koji itekako utječu na cijenu proizvoda. Mesarska umjetnost rezanja mesa nestvarnom brzinom, šarenilo iznutrica i vrsta mesa ovdje se itekako cijene.

Kako više od 25 posto Francuza na tjednoj bazi bira organske proizvode, u Rungisu ih ne nedostaje, a prodaja im je u neprestanom porastu. Više od 400 vrsta sireva među kojima su i golemi kolutovi, voće i povrće složeno po bojama praznik su za oči, a nakon obilaska kompleksa najbolja je ideja sjesti i guštati u francuskom doručku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju