Alton je gradić uz rijeku Mississippi u američkoj saveznoj državi Illinois koji je osnovan 1818. godine. Stotinama godina prije toga na njegovom su teritoriju živjela brojna indijanska plemena.

Ovdje se prije stotinjak godina rodio legendarni jazz glazbenik Miles Davis, ali i najviši izmjereni muškarac koji je ikad hodao Zemljom – Robert Pershing Wadlow sa 272 centimetara visine.

Danas u Altonu živi nešto više od 25 tisuća stanovnika. Pa iako ovaj gradić nema klasičnih turističkih mamaca poput zabavnih parkova, spektakularnih plaža okruženih tirkiznim morem, ni planetarno popularnih arhitektonskih čuda, dobar dio stanovništva za život zarađuje u turizmu.

Točnije, zarađuje od lovaca na paranormalne aktivnosti s obzirom da se Alton smatra jednim od najukletijih gradića u Americi.

Neobjašnjive pojave bilježe se već desetljećima u različitim dijelovima grada – sve od pomaknutih predmeta na mjestima na kojima ne bi trebali biti preko čudnog osjećaja da vas netko dodiruje iako nitko nije s vama u prostoriji do figura koje se pojavljuju u sjenama.

Alton je jedan od najukletijih gradića u SAD-u Alton je jedan od najukletijih gradića u SAD-u (Foto: Shutterstock)

Najviše takvih pojava ima u zgradi bivšeg hotela Mineral Springs. Braća Luer su počeli graditi ovaj objekt 1914. godine. Isprva su mislili napraviti hladne pogone za mesnu industriju, no kako su otkrili izvor vode predomislili su se i izgradili hotel s bazenima i pripadajućom spa zonom koji je bio ogromni hit u prvoj polovici 20. stoljeća.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća hotel je pretvoren u šoping centar, a danas se ovdje nalaze manje trgovine.

Mnogi vjeruju da zgradu opsjedaju duhovi ljudi koji su u njoj tragično skončali – od mladića koji se utopio u bazenu, preko čovjeka koji si je oduzeo život zbog alkoholizma do žene koja je slomila vrat na stepeništu, a koju danas nazivaju Jasmin dama, po mirisu njenog cvjetnog parfema koji se i dalje katkad može osjetiti u zgradi.

Paranormalne aktivnosti zabilježene su i u Prvoj unitarnoj crkvi gdje si je život oduzeo pastor Phillip Mercer iz neobjašnjivih razloga, dok jedan anonimni pljačkaš banke opsjeda Morrison pub koji je napravljen na mjestu nekadašnje banke.

Neobjašnjivi zvukovi mogu se čuti i na parkiralištu na kojem je nekoć bila stara državna kaznionica, a u kojoj su preminuli brojni zatvorenici tijekom Građanskog rata.

Želite li prespavati na ukletom mjestu, na raspolaganju vam je Pike palača u vlasništvu Sharyn i Georgea Luedke. Bračni par kupio je imanje i pretvorio ga u smještaj koje nudi noćenje s doručkom prije nego što je počeo „viđati“ duhove oko. Sada su paranormalne aktivnosti sastavni dio ponude.

Spomenik najvišem muškarcu na svijetu u prirodnoj veličini nalazi se u Altonu Spomenik najvišem muškarcu na svijetu u prirodnoj veličini nalazi se u Altonu (Foto: Profimedia)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju