Iako ga je ove godine poštedjelo, i gorje Bungle Bungle na zapadu Australije je gorjelo nekoliko puta. Čarobni krajolik zapravo je jedno od najkrhkijih planinskih područja na svijetu. Prugaste stijene koje izgledaju poput labirinta visokih kupola nalaze se u toliko zabačenom području da ih je do osamdesetih godina posjetila tek nekolicina posjetitelja. I danas im se većina onih koji ih žele vidjeti, divi iz zraka.

Planinski masiv rasprostire se na 450 četvornih kilometara na području Kimberly, gdje gotovo da nema naselja. Tome doprinose i temperature koje se u hladu penju i do 40 stupnjeva Celzijusa. Isušeni krajolik za vrijeme kišne sezone bude poplavljen, a jedina cesta koja vodi do tog čuda prirode nestane.

Gorje je nastalo prije stotina milijuna godina kao rezultat erodiranja nekadašnjih planina koje su s vremenom nestale. Živopisne pruge obojila je igra minerala iz taloga, algi i vode. Narančaste nijanse daje željezo, sivkaste i smeđe pružaju alge i lišajevi.

Usjekline taloga su se produbile i povezale, a vjetar i voda su ih oblikovali u prepoznatljive tornjeve od pješčenjaka. Klance, kanjone, ponore i bodljikavu travu Aboridžini su prepoznali kao svoj dom, a danas sudjeluju u upravljanju nacionalnim parkom koji je osnovan 1987. godine.

Bungle Bungle njima je sveto mjesto, ali ga nisu oni tako nazvali. Zovu ga Purnululu, što znači pješčenjak. Park je osnovan kako bi posjetitelji bili pod nadzorom jer se zbog nesmotrenog ponašanja krhke stijene pretvaraju u prah.

Kako se boriti protiv turističkih gužvi? Gradovi koji znaju kako reći ne hrpama eura Rim Firenca Venecija - 1 +1 Amsterdam

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju