Kao da samo planiranje godišnjeg odmora nije dovoljno stresno, planiranje ljetovanja sa psom može se pretvoriti u pravu noćnu moru. Kao da se stres ne nakuplja po glavi, nego po broju nogu. Godišnji sa psom zapravo ne mora biti puno drugačiji od vaše rutine, osim u onih par sitnica – što ne spavate, ne jedete, ne šećete i uopće ne provodite dan kao inače. Za aktivnosti u kojima ćete uživati i vi i vaš pas, sigurni smo, pobrinut ćete se sami, a mi ćemo vam možda pomoći s ovih par savjeta iz iskustva.

Zapravo, samo malo pripreme poštedjet će vas puno muka. Naravno, nemojte putovati s bolesnim psom na područje bez veterinara, a ako putujete u inozemstvo, provjerite zakone o prijevozu pasa, kao i trebate li potvrde o cijepljenju ili titar-test. Uvijek nosite sa sobom knjižicu psa, a ako pas pati od mučnina za vrijeme vožnje, nabavite tablete na vrijeme.

Obavezno kontaktirajte s vlasnikom smještaja

Bez obzira na to što negdje piše da su psi dozvoljeni u smještaju koji planirate unajmiti, nazovite vlasnika i pitajte ga osobno. I po mogućnosti prije nego što uplatite, iako vam veliki servisi bez problema vraćaju novac kada objasnite da se iznajmljivač ne drži vlastitih pravila. Ali jedan će vam poziv uštedjeti vremena i živaca kad vam kad stignete krenu objašnjavti da oni po pas podrazumijevaju samo one do 10 kilograma ili morate platiti za psa kao za još jednu osobu ili pak inzistiraju da platite veću cijenu zbog štete – pa i ako je pas ne napravi.

Ovakva se izmuljavanja redovito mogu čuti od domaćih iznajmljivača, dok u vas u većini Europe ništa ne pitaju i psi nisu dobrodošli samo iznimno. Bit ćete si zahvalni i ako pogledate na karti ima li zelenih površina oko vašeg apartmana, da vam ne bi sunce i more koje pas proguta plivajući prisjeli kada požele iz njega izaći eto baš pred zoru.

Boks je super stvar

Boks će vam pomoći da nemate puno problema koje biste bez njega mogli imati na odmoru sa psom. Boks će vam pomoći da nemate puno problema koje biste bez njega mogli imati na odmoru sa psom. (Foto: Shutterstock)

Boksevi mogu biti kućni i transportni ili oboje. Zbog folklora naših krajeva da jadan pas provede čitav život u boksu ili na lancu, boks može zvučati negativno, ali za normalne ljude, tj. njihove pse -boks je super stvar. To je mjesto gdje se pas odmara i na kojem ga nitko ne gnjavi, to je sigurna "svoja soba" – koja može putovati s vama. Postoje sklopivi boksevi u najrazličitijim izvedbama, aluminijski, od umjetnih materijala, žičani, a neki su napravljeni baš za automobile, pa možete odabrati idealan prema svojim potrebama.

Bitno je da je prozračan i da pas u njemu ima dovoljno mjesta da ustane i okrene se, ali ne treba mu mjesta za šetanje. Boks će psu u svakom novom prostoru biti njegovo poznato mjesto, a odlazak u boks znači da je vrijeme za spavanje i da se oko ničega ne treba uzbuđivati ili biti na straži. Ako imate boks u prtljažniku automobila, kratki odlasci na mjesta koja nisu za pse, a sa psom više vam neće biti problem jer ćete psa jednostavno ostavit u boksu s otvornim vratima prtljažnika.

Ne podcjenjujte vrućinu

Od dahtanja do dezorijentiranosti i klonuća mogu proći samo minute. Od dahtanja do dezorijentiranosti i klonuća mogu proći samo minute. (Foto: Shutterstock)

Nikad ne ostavljajte psa u vrućem autu. Ovo svi znaju, ali nikada nije naodmet ponoviti. Temperatura u zatvorenom autu ljeti raste brzo i za samo nekoliko minuta može dovesti do ozbiljnih posljedica kod osjetljivih, bolesnih, djece i pasa. Nikad ne ostavljajte nikog u vrućem autu. Nikad ne ostavljajte nikog u vrućem autu. Nikad ne ostavljajte nikog u vrućem autu...

Voda je o-ba-ve-zna. Ljeti imajte uvijek sa sobom putnu zdjelicu i vodu, pogotovo ako plovite, idete na osamljene plaže ili dulje šetnje. Toplotni udar kod pasa može nastupiti i kad su temperature ispod 40 stupnjeva, pa radije poduzmite sve da ga izbjegnete. Ne dajte psu da boravi na jakom suncu, tjerajte ga da pije vode (razmutite malo paštete unutra, to ih obično nagovori), nabavite rashladni ručnik, ormu ili šal ako mu je jako teško od vrućine. Šetajte rano ujutro ili kasno navečer, a središnju dnevnu sparinu – preskočite.

Ne vodite pse na mjesta gdje neće biti ugodno njima ili drugima

Neki psi mrze gužve, a nekima je - sasvim svejedno. Neki psi mrze gužve, a nekima je - sasvim svejedno. (Foto: Shutterstock)

Psi ne uživaju uvijek u istim stvarima kao i ljudi, pa tako mjesta gdje se ljudi glasno druže, plešu, piju i nisu baš pseći pojam vrhunske zabave. Naravno, što neke izluđuje druge ne dotiče niti malo, ali baš zato se uvijek prvo pitajte hoće li vašem psu biti ugodno tamo kamo idete.

A onda se pitajte i hoće li biti ugodno drugima oko vas ako dovedete psa, jer i taman da ne postoji zabrana i pas vam je savršeno socijalizirani i pod kontrolom, što je negdje više ljudi, veća je i šansa da će netko histerizirati zbog vašeg psa koji – samo stoji. Jednostavno, tako i nekad je bolje ne pokvariti si dan onim što ste mogli i predvidjeti i psića ostaviti da uživa u miru u svom boksu.
 

  I to je Europa! Zemlja koja je zabranila pse kao kućne ljubimce, a pivo nije bilo domoljubno piće Reykjavik Reykjavik Reykjavik +6 Psima na Islandu jedno je vrijeme bio zabranjen ulazak u glavni grad. - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju