Čudovišna zgrada s fasadom od betona koja je probijena dugim ventilacijskim cijevima što strše u svim smjerovima neobičan je prizor koji možete vidjeti u središtu Berlina. I bez brige, ne morate se žuriti jer straha od skorog rušenja nema. Brutalistička zgrada imena Mäusebunker bit će tamo još dugo jer je nedavno dobila titulu povijesnog spomenika, a njezin neobični izgled rezultat je modernizma koji je 1970-ih godina vladao Berlinom.

Zdanje koje izgleda poput kakvog tenka ili nasukanog vojnog broda ime Mišji bunker duguje svojoj nekadašnjoj funkciji. Bila je laboratorij za istraživanje životinja, a u jednom trenutku ondje je bilo više od 45 tisuća miševa i 20 tisuća štakora, uz gomilu drugih glodavaca. Mäusebunker je poslužio kao istraživačka ustanova za eksperimentalnu medicinu do 2020. godine, kada su vlasnici - Charité Universitätsmedizin Berlin - odlučili promijeniti lokaciju zbog visokih troškova renoviranja. 

Iako su bili veliki izgledi da se Mišji bunker sruši, peticijom je odlučeno da se zgrada ipak sačuva zahvaljujući velikoj kampanji SOSBrutalism, posvećenoj spašavanju brutalističkih zgrada. U tijeku je i projekt kojim se istražuju načini ponovnog korištenja zgrade.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju