Irska, smaragdni otok prebogate povijesti, poznata je i po svojim dvorcima koje biste same mogli istraživati mjesecima i godinama. Jedan od posebnijih, iako ga nećete naći na popisu najpoznatijih dvoraca, je onaj McDermottov, odnosno ono što je od njega ostalo.

Nalazi se na jednom od otočića razbacanih po jezeru Lough Key, u blizini grada Boylea na sjeveru države. Smješten je unutar današnjeg Lough Key Forest Parka čije bujne šume nude pregršt aktivnosti u prirodi. U jezeru Lough Key nalazi se više od trideset otoka, a većina skriva drevne tajne, ruševne crkve i kule i vjerojatno popriličan broj neobilježenih grobova.

Projektant Buckinghamske palače

Jednako magičan okupan suncem ili u klasičnom irskom sivilu i magli, mističan i istovremeno blizak i dalek, McDermottov dvorac prkosi vremenu i povijesti iako je razrušen i sav obrastao bršljanom. Uništen, ponovno sagrađen i napušten priča priču dugu gotovo tisuću godina. Ruševine dvorca i otočić koji se često naziva i Castle Islandom ili jednostavno "Stijenom" pamte mnoge vlasnike, vladare i dinastije, bitke i osvajanja, slavlja i zabave i naravno tužne ljubavne priče.

Povijesni podaci pokazuju da je izvorni dvorac na otoku sagrađen u 12. stoljeću, ali je izgorio kada je u njega udario grom. Iako je dvorac kasnije obnovljen, zidine koje danas tvore njegovo prepoznatljivo lice, ostaci su mnogo kasnije izgrađenog dvorca, a ne onog McDermottovog, srednjovjekovnog, čije ime i dalje nosi. Otokom je naime u sedamnaestom stoljeću zavladala englesko-irska plemićka obitelj King, čiji je potomak Robert Edward King, već u 19. stoljeću, angažirao velškog arhitekta Johna Nasha – istog onog koji je projektirao Buckinghamsku palaču - za izgradnju novog dvorca u gotičkom stilu, čije su ruševine danas zaštitni znak čitavog područja.

U dvorac koji je obitelji služio kao ljetnikovac zaljubio se i veliki književnik i nobelovac W.B. Yeats kada ga je 1890. posjetio i maštao kupi otok i u dvorcu stvori umjetnički centar, ali nikada nije uspio ostvariti taj san. Dvorac Kingovih na kraju je doživio sudbinu svoga prethodnika na čijim je temeljima sagrađen – izgorio je u požaru neposredno prije Drugog svjetskog rata.

Castle island čuva i tužnu legendu o nesretnoj ljubavi dvoje mladih. Una Bhàn, kći kralja McDermotta, navodno se zaljubila u mladića niže klase, Tomása Láidira. Kako je takva ljubav bila zabranjena, morali su se potajice sastajati na otoku na koji bi mladić dolazio preplivavajući jezero – sve dok jednom nije uspio. Kada se nije pojavio, Una se razboljela od tuge, pa je na kraju njezin otac poslao po mladića – ali bilo je prekasno. Saznavši što mu se dogodilo, i ona umrla od tuge, a na mjestu na kojem su zajedno pokopani izrasla su dva stabla koja su, kao i dvoje nesretnih mladih – zagrljena.

Otok se prije nekoliko godina prodavao doslovno "za siću" - cijena mu je bila samo 90 tisuća eura, ali je brzo povučen iz prodaje. Zahvaljujući tomu, možete ga posjetiti kada obilazite Park-šumu Lough Key unajmljenim čamcem ili izletničkim brodićem i uživo osjetiti njegovu nostalgičnu magiju.

Minijaturni otok posljednjeg rimskog kralja na koji su se Talijani bojali zakoračiti Otok Tiber Otok Tiber - 3 Otok Tiber - 2 +0 Otok Tiber - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju