Da najslavnije građevine svijeta ponekad mogu imati bizarnu povijest ili temelje, to dobro potvrđuje Buckinghamska palača londonska rezidencija britanskih monarha, ali i jedna od najpoznatijih engleskih turističkih atrakcija.

Raskošno zdanje izgrađeno je 1703. godine za vojvodu od Buckinghama, pa je najprije nosila naziv Buckinghamska kuća. Sredinom 18. stoljeća kupio ju je kralj George III i pretvorio u vlastitu privatnu rezidenciju. S vremenom je kuća proširena i tako postala palača, a 1837. godine s dolaskom kraljice Viktorije postaje i službena kraljevska rezidencija.

No, iza ove raskošne i kraljevske prošlosti krije se jedan neslavni detalj. Možda. Naime, povjesničari ističu kako je na početku 17. stoljeća upravo na ovom mjestu postojao bordel  za homoseksualce. Živo, živo!

U 17. stoljeću diljem Londona postojala su mjesta koja su privlačila i okupljala gay populaciju, pa i gay seksualne radnike. Jedno od tih mjesta bio je tzv. Mulberry Garden koji se danas nalazi na sjeverozapadnom dijelu Buckinghamske palače. Premda se ova ideja još istražuje, postoje brojni navodi i opisi koji potvrđuju da bi slavna palača doista mogla imati razuzdane temelje.

Povjesničari ističu kako u to vrijeme nije postojao službeni termin koji bi označio istospolnu seksualnu orijentaciju, već se o ovakvim mjestima može iščitati iz opisa pjesnika i pisaca koji su sudjelovali u veselim zabavama, kao i iz žargona koji je korišten.

Neki akteri ovog doba su bili sve samo ne diskretni u opisima svojih avantura, srećom po istraživače i nesrećom po kraljevsku obitelj koja bi vjerojatno preferirala da mediji ne pišu o njihovoj rezidenciji kao – bordelu. No, nas baš briga. Štoviše, ako postoji tura posvećena razuzdanoj strani povijesti, zapišite nas!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju