Saudijska Arabija čvrsto je odlučila do kraja ovog desetljeća postati najveća svjetska luksuzna turistička destinacija, pa se već nekoliko godina na sjeverozapadu te kraljevine radi punom parom.

Ime vjerojatno najskupljeg građevinskog projekta na svijetu je NEOM, sinonim za razvoj te regije čiji su projekti uz razne kontroverze obilježeni i rješenjima temeljenim na visokoj tehnologiji, avangardom u dizajnu i idejama i uopće futurističkim stilom u nezamislivo luksuznom izdanju.

Njihovi su projekti na rubu skandala, genijalnosti i perverzije, a nakon nevidljivog megagrada i turističkih odredišta Leyje, Epicona, Siranne, Utama i Norlana, u gradi se i Aquellum, naravno jednako nevjerojatan kao i svi ostali.

Sve je izvrnuto i okrenuto naopačke

Aquellum je hipertehnološki i hipeluksuzni turistički grad unutar brda, koji ga probija poput nebodera iznutra i izbija na površinu. Skriven Izvana, s obale Akapskog zaljeva, nevidljiv, Aquellum je futuristički ekosustav koji pomiče granice i u dizajnu, ali i u mogućnosti gradnje. Njegov arhitekt, Tobias Wallisser, opisuje ga kao "ultraluksuzni naopako okrenuti neboder" kojem je fasada okrenuta prema unutra umjesto prema van. "Sve je izvrnuto i okrenuto naopačke."

credit: NEOM credit: NEOM (Foto: NEOM / Profimedia)

U Aquellum će se dolaziti iz plutajuće marine posebnim plovilom koje ulazi u skriveni podzemni kanal. U unutrašnjosti brda otvara se sto metara visok atrij čiji su zidovi vertikalni digitalizirani grad.

U njegovim se brojnim katovima skrivaju hoteli, apartmani, trgovine, barovi, restorani i prostori za sva zamisliva događanja. Predviđen je i "The Generator", prostor koji sadrži vrhunski opremljene istraživačke laboratorije za inovatore i kreativne mislioce.

Imat će i vlastiti višesmjerni unutarnji tranzitni sustav kako bi se posjetitelji jednostavno kretali po okomicama i katovima, i stigli do vrha gdje Aquellum izbija na površinu i iz raskošnih vrtova nudi pogled na obalu i Akapski zaljev.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju