Nedavno smo doznali kako je Finska ponovno proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, ni manje ni više nego već sedmu godinu zaredom! No, to je rezultat koji se odnosi na ukupnu populaciju, a čini se kako je posve druga priča kada se radi o zemlji s najsretnijim mladim ljudima.

Za 2024., autori „Svjetskog izvješća o sreći“ istraživali su razlike među generacijama, otkrivajući po prvi put u povijesti – najsretnije zemlje za mlade.

Zemlje u kojima je sreća među mladima značajno veća nego među starima uglavnom su u srednjoj i istočnoj Europi te u Južnoj Americi. Po tom istraživanju, Litva je rangirana kao najsretnija zemlja za kategoriju ispod 30 godina. Baltička zemlja zauzela je devetnaesto mjesto u ukupnom poretku, ali što se tiče sreće među mladima, pretekla je nordijske države poput Finske, Islanda i Norveške.

Vilnius - 5 Vilnius - 5 (Foto: Getty Images)

Zanimljivo je da je mlađa populacija Litve znatno sretnija od starijih građana, jer je u toj kategoriji, starijih od 60 godina, zemlja rangirana na 44. mjestu. Ali to nije najveći zaostatak, jer je po tome zanimljivo izdvojiti slučaj Lijepe Naše. Naime, Hrvatska je na 14. mjestu po indeksu sreće za mlađe od 30 godina, a tek na 80. kad je riječ o starijima od 60, te je po toj razlici, apsolutni rekorder.

Što se tiče Amerika, Kostarika je najbolje plasirana na 11. mjestu, dok se El Salvador pojavljuje na 17. mjestu. Među azijskim zemljama u TOP 20 našao se pak samo – Kuvajt. Zanimljivo je i da se u TOP 10 pojavljuju isključivo europske zemlje (ako ubrojimo i Izrael među njih), a nakon zlatne Litve, sreća mladih je visoka upravo u spomenutom Izraelu te susjednoj Srbiji, koji su „osvojili srebrnu i brončanu medalju“ u ovom istraživanju.

3 stvari koje možemo naučiti od najsretnijih ljudi na svijetu Finska - 3 Finska - 4 Finska - 2 +0 Finska - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju