Prema godišnjem Izvješću o sreći u svijetu, Finska je godinu za godinom najsretnija zemlja svijeta. I to prema odgovorima Finaca, ali i doseljenika u tu sjevernoeuropsku zemlju.

Izvješće o sreći u svijetu nastaje na temelju odgovora sudionika iz zemalja diljem svijeta i "procjeni njihovih sadašnjih života na ljestvici od 0 do 10".

Mjerenje subjektivne dobrobiti oslanja se na tri glavna pokazatelja dobrobiti: procjeni kvalitete života, pozitivne emocije i negativne emocije. Upitnik također razmatra kako na sreću utječu čimbenici kao što su socijalna potpora, životni vijek, velikodušnost i odsutnost korupcije.

Finski psiholog Frank Martela, autor knjige Prekrasan život, u kojoj pokušava odgovoriti na pitanja "Je li sreća vrijedan cilj?", "Što je smisao života u sekularnom društvu?" i malo crnje "Je li život egzistencijalna praznina?", komentirao je svojedobno za CNBC kao "čovjek iznutra" zašto su Finci najsretniji narod, odnosno istaknuo je tri stvari koje Finci rade kako bi održali visoku kvalitetu života i – očito – zadovoljstva.

1. Ne uspoređuju se s drugima

"Ne uspoređujte se i ne hvalite se svojom srećom", parafraza je riječi poznatoga finskog pjesnika Eina Leina, kojih se Finci drže kao životnog principa. Uspjehom i bogatstvom se ne razmeću, materijalno se ne smatra nečim čime bi se trebalo hvaliti, puno im je bitnije da su sretni i – baš kao i svi drugi.

U Finskoj je najnormalnija stvar na svijetu da se i oni jako, jako bogati voze javnim prijevozom (a ne parkiraju skupi automobil usred pješačke zone kako bi ga svi primijetili, kako je običaj u nas). Martela savjetuje da se usredotočimo na ono što nas čini istinski sretnima umjesto na to izgledamo li drugima uspješno.

Finska - 4 Finska - 4 (Foto: Shutterstock)

2. Provode puno vremena u prirodi

Čak 87 % Finaca izjavilo je u istraživanju iz 2021. da im je priroda važna jer im pruža duševni mir, daje energiju i opušta ih. Dio je finskog folklora odlazak u prirodu i boravak s obitelji u brvnarama bez luksuza poput tekuće vode ili struje. I kada nisu na godišnjem i ne mogu si to priuštiti, Finci se trude što više vremena provoditi na zraku i šetati. Pa i ako nikako ne možete provoditi više vremena u prirodi, Martela predlaže da prirodu unesete u svoj dom i obogatite ga zelenilom.

Huaorani - 5 Zanimljivosti Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života

3. Vjeruju jedni drugima

Što je povjerenje unutar neke zajednice veće, to su njezini građani sretniji, pokazala su brojna istraživanja. Finci cijene iskrenost i međusobno si vjeruju. Djeca se igraju i voze javnim prijevozom bez nadzora, a ako izgubite čak i vrijednu stvar poput laptopa, možete biti sigurni da će vam biti vraćena.

Frank Martela tvrdi da se povjerenje u zajednici gradi od sasvim malih stvari, na primjer ljubaznosti prema neznancima - otvaranjem vrata ili ustupanjem sjedala u javnom prijevozu.

Nije nas iznenadilo, svi su ti savjeti vrlo jednostavni… I ništa nas ne sprječava da ih isprobamo već danas, zar ne?

Jesu li nas pogrešno učili? Zašto proljeće ne počinje 21. ožujka? Ožujski ekvinocij Proljeće Palagruža u proljeće - 14 +0 Palagruža u proljeće - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju