S održivim odredištima i naprednim turoperatorima koji putnicima savjetuju da pakiraju manje stvari, jesu li putnici spremni za budućnost bez kufera (i naravno, uz punkufer, da se malo našalimo)?

Kad dolazi vrijeme odmora, pakiramo kovčege, ručnu prtljagu i putne torbe. Spakiramo po običaju, previše odjeće, barem dva para cipela viška, majice, veste, nema čega. Ok, možda će neki od nas pravilno procijeniti koliko prtljage stvarno trebamo ponijeti, ali većina neće.

No, s više novih načina za smanjenje ugljičnog otiska nego ikad prije – a neka se odredišta poigravaju potpunom zabranom određenih vrsta prtljage – trpanje „života“ u kovčeg moglo bi uskoro postati stvar prošlosti. Uostalom, manja pakiranja stvaraju manje emisija ugljika, te na taj način smanjujemo trag putovanja i više štitimo prirodu.

U odvažnom koraku prema održivijoj zrakoplovnoj industriji, Japan Airlines je nedavno pokrenuo pilot program koji putnicima u inozemstvo daje mogućnost da unaprijed unajme odjeću za svoj boravak u zemlji.

Promocija nazvana "Any Wear, Anywhere?" trajala je do kraja kolovoza, a osmišljena je tako da putnici koji idu u Japan mogu prijaviti ili nositi minimalnu prtljagu, što znači da zrakoplovna tvrtka može bolje izmjeriti utjecaj na okoliš putovanja s manje prtljage, jer automatski se pridonosi manjoj težini zrakoplova.

Nakon što putnici stignu u Tokio, Osaku ili Fukuoku, odjeća u različitim veličinama i stilovima isporučuje se u hotele u kojima posjetitelji odsjedaju.

"To je i lijepa ideja i način da se osjećamo bolje", rekao je Justin Francis, suosnivač i izvršni direktor aktivističke turističke tvrtke Responsible Travel sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

"Slično kao i priča o smanjenju ugljičnog otiska pojedinca, prebacuje se teret odgovornosti sa zračnih prijevoznika na pojedince. Osobna odgovornost je važna i inovacije su sjajne, ali trebamo paziti da nas ne odvrate od pravih promjena sustava koje su potrebne", kaže Francis. 

Prtljaga - 4 Prtljaga - 4 (Foto: Getty Images)

Također, i diljem svijeta skijaši pokušavaju smanjiti svoj ugljični otisak. U odmaralištima Francuske, Švicarske i Austrije pojavljuje se nova ideja: ostavite opremu kod kuće i unajmite je na skijalištu. Kako bi smanjili prostor potreban za prtljagu i također smanjili potrebu putnika da ulažu u sportsku opremu visoke vrijednosti, odmarališta i tvrtke za iznajmljivanje naglašavaju kako je kod njih moguće naći sve za zimske radosti.

Svaki proizvedeni artikl ima ugljični otisak, stoga je daleko bolje da ga koristi više ljudi. Također, na ovaj način skijaši koji idu avion štede ne troše na dodatnu prtljagu.

U svakom slučaju, za očekivati je kako budućnost nosi još više razgovora o važnosti održivog načina života i putovanja, tako da je moguće da se i same zrakoplovne tvrtke dodatno uključe u promociju, te se cijena prtljage još dodatno podigne. A ne čini nam se ni loše putovati bez kufera, tek sa ruksakom, jer eto, sve nas može čekati i na samom odredištu.

Savjeti zlata vrijedni: Kako na putovanjima sačuvati novac? +0 Odmor/Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju