Privatni otok u Irskoj nedavno je prodan za otprilike 45 milijuna kuna. Kupac iz Europe za kojeg je jedino poznato da ne govori engleski zbog restrikcija putovanja zbog koronavirusa nije nikada posjetio otok, nego je prije kupnje samo pogledao video! Riječ je o Otoku konja koji se nalazi u pokrajini Zapadni Kork i velik je oko 60 hektara.

Otok konja (Horse Island) ima bogatu povijest jer je na njemu između 1820. i 1874. buknula industrija bakra. U to je vrijeme otok bio i najgušće naseljen te je imao 137 stanovnika zaposlenih uglavnom u rudnicima bakra. Do kraja 1965. s otoka su se iselili i posljednji stanovnici. Danas se kao svjedok vremena na otoku i dalje nalaze ostaci starog sela.

 

 

Otokom prevladavaju stijene između kojih postoje tri pješčane plaže na kojima obitavaju tuljani. Glavna kuća od oko 400 metara kvadratnih sastoji se od 6 spavaćih soba, a kraj nje je i 6 manjih gostinjskih kućica.

Sve kuće imaju prekrasan pogled na Atlantik u kojem se gosti mogu kupati, roniti i, uz malo sreće, vidjeti dupine. Na otoku se nalazi privatno pristanište za brodove, helidrom, teretana, teniski teren i kućica za igru. Svi su objekti građeni tako da budu samoodrživi tako da otok ima svoju struju, vodu i sustav kanalizacije, kao i izgrađene ceste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju