Antikitera traži nove stanovnike. Broj mještana na ovom grčkom otoku s prekrasnom netaknutom prirodom od dvadesetak četvornih kilometara u Jonskom moru opada već godinama.

Većina od četrdesetak stalnih stanovnika živi u jedinom naseljenom mjesu na otoku – Potamosu, a imaju u prosjeku 60 godina. Ne čudi stoga što žele povećati svoju zajednicu mladim snagama.

Mjesna biskupija Grčke pravoslavne crkve odlučila je nešto poduzeti te financirati preseljenje nekoliko mladih obitelji na Antikiteru. Obitelji će dobiti kuću, zemljište i mjesečnu stipendiju u visini od 500 eura, odnosno oko 3700 kuna, koja će im se isplaćivati u prve tri godine života na otoku.

Finska Putovanja Trodnevni besplatni put u najsretniju zemlju na svijetu

Prema pisanju medija, prednost u izboru daje se mladim obiteljima iz Grčke s više od troje djece koji su spremni trajno se preseliti na Antikiteru, ali u obzir dolaze i drugi zainteresirani iz ostatka svijeta. Traže se ljudi koji su spremni raditi kao ribari, stočari, graditelji i pekari.

"To su profesije s kojima možemo zajamičiti pristojnu zaradu na našem otoku", otkrio je Andreas Harhalakis, predsjednik vijeća Antikitere.

Zanimljivo je pripomenuti da Antikitera nije popularno turističko odredište iako je okružena prekrasnim tirkiznim morem, a od Krete je udaljena tek četrdesetak kilometara. Povrh svega, riječ je o mjestu nalazišta prvog antičkog mehaničkog kalkulatora.

Takozvani Mehanizam s Antikitere potječe iz 82. godine prije Krista, koristio se za računanje astronomskih pozicija, a otkriven je u podmorju između Antikitera i Krete još 1901. godine.

Ivonin posao života: Svijetom putuje besplatno i za to još prima plaću Putovanja World Life Experience - 5 World Life Experience - 4 +4 World Life Experience - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju