Glasgowski trg Royal Exchange Square još od 1844. krasi kip talijanskog umjetnika Carla Marochettija koji prikazuje vojvodu od Wellingtona koji ponosno sjedi na svome konju Copenhagenu. Arthur Wellesley, vojvoda od Wellingtona, porazio je Napoleona na Waterloou 1815. godine, a kip je podignut nakon okončanja Napoleonskih ratova.

Bio bi to samo jedan od kipova ponosnih konjanika, da se u priču nije upleo… pa, nazovimo ga "ljudskim faktorom", iako je povod vjerojatno bio u tekućem stanju i s određenim udjelom alkohola.
Početkom 1980-ih, vojvoda od Wellingtona, dobio je naime – neobičan šešir. Smatra se da su se krivci našalili pri povratku iz noćnog izlaska i uredili kip – narančastim prometnim čunjem. I ne bi to ni bilo toliko neobično, da se evo već četrdeset godina čunj svaki put iznova (anonimno) ne vraća na vojvodinu glavu.

Gradska uprava u početku je (prvih dvadesetak godina) redovito micala čunj s Wellingtonove glave (ili čunjeve: rekord je više od 10 čunjeva, a ponekad bi i Copenhagen dobio svoj), ali on se uvijek pod okriljem noći vraćao, usprkos, naporima gradskog vijeća i policije – tamo gdje mu je, očito, mjesto.
Narančasti prometni čunj na glavi ponosnoga vojvode tako je postao jedinstven i vrlo prepoznatljiv simbol Gasgowa, koji se može naći na razglednicama, kuhinjskim krpama, privjescima, etiketama, podmetačima i svim zamislivim suvenirima. Osim turista, vole ga i stanovnici Glasgowa jer smatraju da prikazuje njihov smisao za humor, kao i činjenicu da odbijaju išta, pa tako i sebe ili povijesne osobe, shvaćati preozbiljno.

Godine 2000. gradska uprava Glasgowa skinula je čunj za potrebe promotivno-turističkog fotografiranja grada. Pokrenuta je peticija 'Keep the Cone' s tolikim odazivom da im nije preostalo drugo nego vratiti čunj na Wellingtonovu glavu. Čunj ima i jasno definirano političko mišljenje koje prikladnim ukrasima izražava u raznim prilikama – od Pridea, preko referenduma za neovisnost ili Brexita do rata u Ukrajini. Čak i sadašnji, deveti vojvoda od Wellingtona, koji je i napisao knjigu o svom pretku koji ponosno sjedi na Copenhagenu, smatra čunj zabavnim… doduše i bizarnim istovremeno.

Kip vojvode od Wellingtona nalazi se ispred Galerije moderne umjetnosti, a zbog višedesetljetne anonimne intervencije, poznati ulični umjetnik Banksy priznao je da mu je to najdraže umjetničko djelo u čitavome Ujedinjenom Kraljevstvu. Upravo je zbog vojvode s čunjem na glavi i odabrao glasgowsku modernu galeriju za svoju prvu izložbu u 14 godina - otvorena je ovih dana, a možete je, ako ste u blizini, pogledati do kraja kolovoza.

Europski grad u kojem je stopa kriminala toliko niska da stanovnici ne zaključavaju aute Kirkwall, Škotska - 3 Kirkwall, Škotska - 2 Kirkwall, Škotska - 1 +0 Kirkwall, Škotska - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju