Lokalne vlasti u talijanskom kantonu Ticino u Švicarskoj prodaju kuće za samo jedan franak, odnosno oko 6 kuna. Riječ je o simboličnoj cijeni za nekretninu kojoj je glavni cilj privući novo stanovništvo u pitoreskno seoce Monti di Sciaga u blizini talijanske granice.

Na raspolaganju je devet ruševnih kuća od kamena po imenu rustici, koje su kupci nakon zaključenja ugovora dužni renovirati po svim tamošnjim propisima, a o kojima više možete saznati ovdje.

Gimmelwald, Švicarska - 5 Putovanja Teško je povjerovati da još uvijek postoji nešto ovakvo: Otkrijte najbolje čuvanu tajnu Švicarske

Kuće se nalaze na idiličnom okruženju s pogledom na jezero Maggiore, a imaju dostupne vodovodne instalacije, što značajno olakšava preuređenje.

Monte di Sciaga samo je novo europsko selo u nizu koje jeftinim cijenama nekretnina pokušava privući ljude u svoj zabačeni kutak svijeta. Na sličan način već su ljude mamile lokalne vlasti na Siciliji, na grčkim otocima i u Španjolskoj.

U želji da zadrži svoje stanovništvo, ali i da potakne mlade obitelji na preseljenje i Općina Vrbovsko u Gorskom kotaru ima sličan plan te će osigurati 50 do 100 tisuća kuna za stanare, koji tim novcem mogu obnoviti i urediti kuće.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju