Uspješni restorani svojim gostima obično nude brojne opcije – od veganskih/vegetarijanskih jela preko ribljih specijaliteta do mesnih gozbi. No ne posluju svi po tom ključu. Neki se specijaliziraju samo za jedno jelo, poput restorana Niu Ba Ba (Otac govedine) u Taipeiju. Uz nekoliko iznimki, na njegovu se jelovniku može naći tek nekoliko varijanata goveđe juhe.

Goveđa juha sastavni je dio kulinarske tradicije u Tajvanu, a može se pojesti od uličnih prodavača po cijeni od četrdesetak kuna ili u spomenutom restoranu za nevjerojatni iznos od 10.000 tajvanskih dolara, odnosno otprilike 2100 kuna.

Niu Ba Ba postao je svjetski popularan kad su ga mediji prije nekoliko godina proglasili restoranom s najskupljom goveđom juhom na svijetu. Visoku cijenu juhe restoran opravdava skupim sastojcima te pomnom pripremom.

"Mi se ne usredotočujemo na količinu, već na kvalitetu juhe. Želimo da svaka zdjela bude savršena," kaže voditelj restoran Wang Yiin Chyi.

Betel orasi Zanimljivosti Legalni metamfetamini: Opasni orasi koje žvače 600 milijuna ljudi

Za najskuplju juhu u Niu Ba Bau koristi se 20 kilograma wagyju govedine koja se pirja, kuha i peče po posebnoj recepturi čak tri dana. Juhi se ne kraju dodaju vrhunski rezanci, za čiju je izradu potrebno sedam dana.

Nekoć su cijene u restoranu bile proizvoljne, odnosno gosti su mogli platiti ono što su mislili da je pošteno. Restoran je obično dobivao od 100 do 6000 kuna po zdjelici. Nakon desetljeća takvog poslovanja izračunali su srednju vrijednost svojih proizvoda te su od 2007. godine počeli naplaćivati fiksne cijene.

Osim najskuplje juhe od 2100 kuna, ovdje možete pojesti i nekoliko povoljnijih varijanti, a najjeftinija zdjela mirisne tekućine s goveđim mesom stajat će vas oko 130 kuna.

Kako izgleda ponuda restorana Niu Ba Ba, pogledajte u YouTube videu Great Big Storyja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju