Budući da su Englezi oduvijek na glasu kao velika gospoda, ako kojim slučajem dođete kod njih u kućni posjet, nemojte raditi sljedeće stvari jer biste mogli svoje domaćine dovesti do ludila!

1. Ne pojavljujte se nepozvani – ovo je ujedno i najvažnije pravilo, s obzirom na to da se u Engleskoj vrlo nepristojnim smatra samo "banuti" nekom na vrata.

2. Dođite na vrijeme – ako ste pozvani na druženje u sedam sati popodne, nemojte onda doći u devet. Uostalom, koji je smisao potvrditi nekom dolazak u sedam i pojaviti se dva sata kasnije?

3. Skinite šešire unutar kuće – općenito ih skidajte u zatvorenim prostorijama, smatra se da ih je tad nepristojno držati na glavi.

4. Ne otvarajte domaćinov hladnjak – ovo nemojte raditi nikako jer ćete dobiti prijeki pogled domaćina. Ako već želite uzeti sok iz hladnjaka, najprije ga pitajte smijete li.

5. Ne kritizirajte spremljenu hranu – hej, možda nije ispala najbolje, ali netko je ipak utrošio značajno vrijeme kako bi je pripremio, stoga, kritike zadržite za sebe.

6. Nemojte se uređivati pred domaćinom - kad sjednete, nemojte se sređivati pred domaćinom na način da se šminkate, režete nokte…

7. Ne opijajte se – ok, ako je u pitanju neki ludi tulum, onda u redu, ali nemojte dozvoliti da budete jedina pijana osoba u sobi!

8. Ne jedite rukama – ne komadajte hranu rukama, nož i vilica vam nisu uzalud dani.

9. Ne pušite nos u salvete – salvete služe za brisanje mrlja, a ne za brisanje ostataka prošlotjedne prehlade.

10. Ne palite cigaretu u dnevnom boravku – jasno, ako vam domaćin da do znanja da možete, slobodno, ali ako to ni ne spominje, ne pitajte.

11. Ne odbijajte šalicu čaja – istina, možda će imati previše šećera, premalo mlijeka i biti nedovoljno topla, ali odbijanje čaja nikako nije opcija.

12. I za ime Boga, ne idite u spavaću sobu – ona je sveta, privatna i naravno, nije vaša.

Koje su zemlje bile najpopularnije za odmor prije 50, 100 ili 1000 godina? Toskana - 1 Meteora Rim, Italija +1 Luzern - 5  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju