Ako ste nedavno posjetili Pariz, mogli ste primijetiti kako diljem grada mnogi "lete" na električnim romobilima. Razlog tome je što je odnedavno čak više od 20 tisuća romobila stavljeno na korištenje građanima i turistima, ne bi li im olakšalo kretanje po gradu. Iako zvuči fora, ima nekoliko stvari koje morate znati prije nego li se odlučite romobilom istraživati grad.

1. Nisu besplatni

Najam romobila nije besplatan. Pola sata korištenja koštati će vas oko 5 eura. Postoje različite tvrtke koje nude najam, a cijene su kod svih više-manje iste. Dovoljno je putem aplikacije aktivirati svoj račun, pronaći slobodan romobil u gradu, skenirati QR kod na romobilu i krenuti u vožnju.

2. Nisu baš sigurni

Iako zvuči simpatično, vožnja romobilom može biti itekako opasna. Većina ljudi nema kacigu na glavi, a juri prometnim cestama.

3. Vožnja u dvoje je «no-no»

Iako zvuči kao odličan način za prevariti sustav tako da se vi i suputnik popnete na jedan romobil, naš savjet je da to ipak ne činite. Osim što nije sigurno za vas, nije ni za druge sudionike u prometu.

4. Pokupi ga i ostavi gdje želiš

Zelenih električnih romobila u Parizu ima doslovno na svakom koraku, ispred svake atrakcije, pored svakog hotela ili kafića. Ako ga vidite da stoji, znači slobodan je za korištenje. Uzmite ga i vratite gdje želite, pa ako treba i ispred vašeg hotela ili apartmana. Jedino što je važno je pripaziti na način parkiranja romobila, jer ako ga samo bacite na pod, a policija vas pri tome vidi, platiti ćete kaznu od 35 eura.

5. Voze i do 80 kilometara na sat

Električni romobili mogu potegnuti i do 80 kilometara na sat što ih čini odličnim odabirom za brzo i jednostavno razgledavanje grada. Naravno, postoji limit, te se vi tako na električnim romobilu ne smijete voziti više od 20 kilometara na sat.

6. Vlada polako regulira romobile zakonom

Iako donedavno nisu ni pomišljali da će trebati zakonom regulirati vožnju romobilima, s obzirom na okolnosti i sve veći broj vozača, vlada je počela s regulacijom vožnje, kako zbog sigurnosti svih u prometu, tako i da otvori jedan dodatan financijski priljev. Primjerice, vozite li se po pješačkim stazama i zaustavi vas policija, platiti ćete kaznu od čak 135 eura.

Planirate li posjet u Pariz, preuzmite aplikaciju Lime - Your Ride Anytime s online dućana te krenite u istraživanje grada na dva kotača.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju