Točkica na karti između španjolske obale i Afrike, ne veća od mrvice kruha, daje naznake da se ondje nalazi otočić - Isla de Alborán. Taj vulkanski komadić zemlje, ne duži od kilometra, dom je tek 11 stanovnika. Pronaći ćete ga u Alboranskom moru, najzapadnijem dijelu Sredozemnog mora. Preciznije, Gibraltarski tjesnac, koji se nalazi na zapadnom kraju Alboranskog mora, spaja Sredozemno more s Atlantskim oceanom.

Migingo Putovanja 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?

A Alborán poput kakvog mosta između dva kontinenta, od Afrike je udaljen tek 200 kilometara. Morsko dvorište španjolskog otoka stanište je najveće populacije dobrih dupina u zapadnom Sredozemnom moru, a ujedno je dom posljednje populacije obalne pliskavice u Sredozemlju, te predstavlja najznačajniji prostor u Europi na kojem se glavate želve hrane. Te dupine i pliskavice davnih dana je promatrao i berberski gusar Al Borani na putu da osvoji otok, koji je u njegovom vlasništvu bio do 1540., a priča se da je ondje sakrio i ukradeno blago.

Pupak svijeta, kako su ga prozvali Mauri gotovo je ravna ploča koju vjetrovi neumorno deru, ali to ne sprečava rijetko viđenog sredozemnog galeba da ondje savija gnijezda. Taj je galeb noćna ptica koja vreba svoj plijen kada zađe sunce.

Saba - 4 Putovanja Tu slijeću avioni? Mini pista na rubu otoka duga svega 400 metara

Zbog svoje biološke raznolikosti, Alborán je zaštićen kao morski i ribolovni rezervat od 1997. godine te je proglašen mjestom posebne zaštite za ptice. Osim Maura, otok su svojatali Feničani, Rimljani i Vizigoti pa i ostavili svoje nasljeđe koje se još uvijek može vidjeti na njegovim ulicama i u muzejima.

Danas otok naseljava odred španjolske mornarice. Osim prepoznatljivog svjetionika, ondje se nalazi i heliodrom, malo groblje te luka. Zbog činjenice da je ribolov ondje zabranjen, otočić je posebno zanimljiv roniocima, nautičarima, zaljubljenicima u more i životinje, ali da biste ga posjetili, potrebne su posebne dozvole. 

Najstrašnija na svijetu: Žičara za dvoje koja je noćna mora za klaustrofobične Telecabina Sassolungo - 6 Telecabina Sassolungo - 5 Telecabina Sassolungo - 4 +2 Telecabina Sassolungo - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju