Obično je teško ne primijetiti lijepu i raskošnu jahtu, jer je plovilo samo po sebi luksuzno da boli glava. No, ovaj novi koncept dizajnera Jozepha Forakisa zapravo je dizajniran da praktički bude nevidljiv. Prema riječima dizajnera, 88-metarski Pegasus, bit će prva 3D tiskana super jahta na svijetu. Ogromno plovilo imat će "krila" sa zrcalnim staklom koja reflektiraju okolinu kako bi se pokušala uklopiti u nju.

Brod će biti opremljen solarnim pločama koje pokreću elektrolizatore koji izvlače vodik iz morske vode. Vodik će se zatim pretvoriti u električnu energiju, koja se pohranjuje u litij-ionske baterije koje se mogu koristiti za napajanje raznih sustava. Pegasus će proizvoditi nulte emisije i imati gotovo beskonačan domet.

Pegasus jahta - 2 Pegasus jahta - 2 (Foto: forakis,com)

"Bio sam inspiriran da stvorim jahtu što bliže moru i prirodi, sačinjenu od oblaka koji lebde iznad vodene linije“ – izjavio je za CNN sam Forakis, dizajner ove jahte. “Želio sam odati počast prirodi“ – dodao je.

Forakis je dalje objasnio kako će super jahta biti konstruirana korištenjem robotskog 3D ispisa "kako bi se stvorio mrežasti okvir koji integrira i trup i nadgrađe", što će zahtijevati "manje energije, materijala, otpada, prostora i vremena" od tradicionalnijeg plovila.

Što se tiče unutrašnjosti, Pegasus će biti opremljen raznim luksuznim sadržajima. Tako će i uz standardni bazen imati i klub "na plaži" s velikom hidromasažnom kadom i sklopivim balkonima. Posebnost interijera je "Drvo života", koje se proteže kroz sve četiri palube, povezane skulpturalnim spiralnim stepenicama, i služi kao jezgra vrta koji opskrbljuje svježom hranom i pročišćava zrak.

Pegasus jahta - 2 Pegasus jahta - 2 (Foto: forakis,com)

No, kakve su šanse da Pegasus postane stvarnost u ne tako dalekoj budućnosti? Prema timu koji na ovom radi, projekt je razvijen uz filozofiju "znanstvene činjenice, a ne fikcije", a ključne tehnologije potrebne za njegovo oživljavanje zahtijevat će "daljnju evoluciju" kako bi se mogao konstruirati.

Forakis procjenjuje da će izgradnja koncepta trajati pet do sedam godina i nada se da će isti biti uveden do 2030. godine. "Sada je vrijeme za hrabre korake prema našoj zajedničkoj održivoj budućnosti" – smatra dizajner. “Pegasus je hrabra, ali ostvariva vizija za blisku budućnost industrije super jahti, gdje čovjek i stroj žive u skladu s prirodom umjesto da se natječu ili je ugrožavaju.” Iako je dizajnerski studio očito već primio "nekoliko" ozbiljnih upita kupaca, Pegasus zasad ostaje samo koncept.

U svakom slučaju, vrijeme će pokazati hoće li uskoro Pegasus postati nešto više od koncepta, i može li ideja njegova začetnika o suživotu čovjeka i prirode na ovom primjeru postati pun pogodak.

Najskuplja na svijetu: Superjahta od zlata, meteorita i kosti dinosaura za 4,47 milijardi eura History Supreme, - 4 History Supreme, - 3 History Supreme, - 2 +0 History Supreme, - 1
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju