Turski arhitektonski studio Hayri Atak predstavio je koncept plutajućeg hotela čija se gradnja planira u Kataru, a koji bi trebao biti dovršen do 2025. godine. Riječ je o ekološkom hotelu koji bi se trebao prostirati na oko 35.000 četvornih metara te obuhvaćati oko 150 soba.

Hotel počiva na „zero waste“ konceptu. Zamišljen je kao mjesto koje sprječava nastanak nepotrebnog otpada, reciklira postojeće resurse te koristi izvore iz prirode – poput morskih struja – za proizvodnju električne energije i pogon svih potrebnih dijelova unutar njega.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Veličine pola Prvića: Prvi plutajući grad na svijetu koji će okruživati zidovi visoki 50 metara

Štoviše, more i morske struje su nadahnule njegove izgled i funkcionalnost. Glavna struktura hotela trebala bi se okretati oko središnjeg čvorišta, a zbog plutanja hotela gosti bi se kroz dan trebali suočavati s različitim prizorima s prozora svoje spavaće sobe.

Hotel će nuditi vanjski i unutrašnji bazen, spa zonu, teretanu, teren za mini golf i slične aktivnosti. Do njega će se moći doći na tri različita načina – putem plutajućeg pristaništa, brodom te helikopterom.

Iako se hotel planira izgraditi u Kataru, moguće ga je prebaciti i u druge dijelove svijeta, odnosno na mjesta s jakom kontinuiranom morskom strujom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju