Na jugu Kine smjestio se jedan od najimpresivnijih kipova na svijetu - Guanyin iz Nanshana, visok 108 metara izrađen od legure titanija. Pronaći ćete ga na južnoj obali otoka Hainan, u Kulturno turističkoj zoni Nanshan, koju turisti rado posjećuju zbog prirode, planina i plaža, zanimljive tradicije i kulture te posebno mirnog ugođaja. Kulturno turistička zona Nanshan smjestila se na 40 kilometara jugozapadno od grada Sanya. 

Kineska statua koja je jedna od najznačajnijih atrakcija u tom dijelu zemlje predstavlja budističku božicu milosrđa i simbolizira suosjećanje, a budisti vjeruju da čuje molitve i čuva ljude te ih oslobađa od patnje. Guanyin iz Nanhaija ima tri strane: prva strana drži lotos, druga strana drži budističke svitke, a treća strana drži Budine perle. 

Strana kipa koji gleda na Južno kinesko more, predstavlja Guanyin blagoslov Kine, ali i cijelog svijeta. Obožavana diljem Azije, Guanyin je poznata i pod drugim imenima: Kannon (japanski) Gwan-eum (korejski), Quan Âm (vijetnamski).

Kip je dovršen 2005. godine, nakon šest godina izgradnje, kada je na svečanost pristiglo više od stotinu budističkih redovnika i na desetke tisuća hodočasnika.

Na listi najviših kipova na svijetu, Guanyin iz Nanshana je među 20 najviših. Najviši na popisu je Kip jedinstva koji se nalazi u Indiji. Taj div visok 182 metra, sagrađen u čast Sardaru Vallabhbhaiju Patelu, patriotu i nacionalistu poznatom i kao Željezni čovjek. Na popisu najviših kipova, slijedi Spring Temple Buddha u kineskom Henanu (128 metara) i Buda Laykyun Sekkya (115 metra) u selu Khatakan Taung u Mijanmaru.

Znate li što je natto? Zrnca zdravlja koje Japanci jedu za dug život bez obzira na okus Natto - 5 Natto - 2 Natto - 3 +1 Natto - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju