Vjetar koji zapuše sa zagrebačkog Jakuševca i ponese neugodne mirise po Novom Zagrebu ili pak smrad venecijanskih kanala za ljetnih dana ništa su usporedbi s mirisima na koje ćete naići u egipatskom „Gradu smeća“.

Manshiyat nasser sirotinjsko je naselje u Kairu, u kojem oko 60 tisuća stanovnika stanuje okruženo smećem. Odvede li vas znatiželja u taj kraj na periferiji grada, na brdu Moqattam vidjet ćete smeće na ulicama i krovovima. Razlog tome treba tražiti u lošem kairskom sistemu prikupljanja otpada koji je prisutan u cijelom gradu.

Prije više od 50 godina pojavili su se neformalni sakupljači smeća, poznati kao zabbaleen ili "smećari", koji uzimaju otpad od vrata do vrata u Kairu za malu naknadu, a zatim ga prevoze magarećim kolima ili kamionetima do svojih domova u Manshiyat Nasseru. Kad stignu kući, razvrstavaju smeće za recikliranje. Skupljanje smeća tradicionalno je muški posao, dok žene i djeca razvrstavaju smeće. Iako su uvjeti za život ondje loši, učinkovitost recikliranja zabbaleena je izvanredna: većina otpada se reciklira.

Grad smeća - 2 Grad smeća - 2 (Foto: Getty Images)

Tijekom posljednjih godina, zabbaleenima su posao otežale gradske vlasti kada su angažirale privatne tvrtke za zbrinjavanje smeća, s kojima se moraju natjecati. Dodatni udarac nekoliko godina kasnije je bila preventivna mjera protiv svinjske gripe, kada je vlada u Kairu naredila rješavanje svih 350 tisuća svinja u Manshiyat Nasseru.

Svinje su pomagale zabbaleenima čisteći organski otpad, a njihovo meso se kasnije prodavalo hotelima i restoranima za nemuslimanske turiste. Manshiyat Nasser u međuvremenu je postao svojevrsna neutabana turistička atrakcija za pustolovne putnike u potrazi za jedinstvenim mjestima, a taj kutak Kaira to doista i je.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju