Natjecanje za Europsko stablo godine počinje 1. veljače i trajat će do kraja mjeseca. Između šesnaest kandidata za ovogodišnje natjecanje Europsko stablo 2020. godine Hrvatsku će predstavljati Ginko iz Daruvara, pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine.

Riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi.

Muški primjerak ginka bilobe Daruvarčani nazivaju Adam. Adam svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara štiti Zakon o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku. Na natjecanje ga je prijavila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine prvi je put održano 2011. godine. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu, a inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine koji se godinama organizira u Češkoj. Riječ je o natjecanju koje se za razliku od drugih natjecanja ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi.

Organizatori natjecanja su Environmental Partnership Association,  European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom unijom, a za sve je mjerodavan povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

U okviru nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine bira se stablo s najviše glasova koje će Hrvatsku predstavljati u finalu natjecanja Europsko stablo godine. Predstavnici Republike Hrvatske na natjecanjima za Europsko stablo godine 2018. i 2019. godine bili su spomenik parkovne arhitekture – platana na trgu u Trstenom i spomenik prirode – Gupčeva lipa .

Glasajte za ginka Adama i podržite Hrvatsku u natjecanju Europsko stablo 2020. Glasanje počinje u subotu 1. 2. u ponoć na online stranici www.treeoftheyear.org. Glasati se može za dva stabla s jedne e-mail adrese do 29. 2. u ponoć.

Za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upišite svoj e-mail, a vaš će se glas uvažiti tek nakon što kliknete na link koji ćete primiti mailom. Pobjednik natjecanja biti će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka na svečanoj ceremoniji.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije je nacionalni koordinator natjecanja, organizator nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine sa partnerima: Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. i Hrvatsko agrometeorološko društvo.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju