Jeste li ikada čuli za misteriozni nestanak Michaela Rockefellera, 23-godišnjeg mladića i sina poznatog njujorškog bankara i guvernera, Nelsona Rockefellera? Michael je od svojeg pradjeda, Johna D. Rockefellera, naslijedio vrtoglavo bogatstvo i pred njim je bila svijetla budućnost.

Volio je umjetnost, a vrijeme je provodio proučavajući antropologiju. Nije htio, poput ostatka obitelji, zaplivati političkim vodama, pa je krenuo istraživati svijet. Prva stanica njegove avanture, bila je Nova Gvineja, koja je u prostranstvima svoje džungle skrivala mračne tajne flore, faune, domorodaca i njihovih zastrašujućih običaja.

Kako je Michael Rockefeller izgubio glavu? 

Bilo je proljeće 1961. kada je Michael uzeo fotoaparat i krenuo u istraživanje Nove Gvineje. Ondje je upoznao pleme Asmat, koje ga je na prvu fasciniralo, ali i uplašilo. Htio je prikupiti fotografije kako bi mogao napisati knjigu i prirediti najveću izložbu primitivne umjetnosti plemena Asmat. Međutim, umjesto priče o životu plemena Asmat, danas čitamo priču o smrti mladog avanturista.

Pleme Asmat, krivci za smrt mladog Michaela Rockfellera Pleme Asmat, krivci za smrt mladog Michaela Rockfellera (Foto: Shutterstock)

Pleme Asmat je etnička skupina Nove Gvineje koja tisućama godina nastanjuje močvarne šume mangrova, regiju koja pokriva gotovo 25.000 kilometara i prostire se duž južne obale provincije Papua. To je jedno od najvećih plemena na tim područjima – njihova se populacija procjenjuje na oko 70.000 ljudi, koji su se rasporedili u stotinjak sela.

Asmati su se smjestili na negostoljubivom području. Poljodjelstvo je ondje nemoguće, a stručnjaci smatraju da će pleme prije nestati nego što će se ondje razviti neki oblik modernog života. Asmate karakterizira kovrčava kosa, imaju crnu boju kože i potomci su Polinežana.

Vjeruju da su nastali od drveta, koje koriste u svim aspektima društvenog života. Od davnina su rezbarili nevjerojatna umjetnička djela, koja su povezana sa svijetom duhova i jednom godišnje izložena na festivalu njihove bogate kulture.

Kanibalizam još postoji

Kako bi preživjelo, pleme Asmat je skupljalo i lovilo sve što mu je došlo pod ruku - škrob iz palmi, ličinke, ljuskare, ribu, meso, bilje i grmlje. Snalazili su se kako su znali, a onda je na svjetlo dana izašla njihova mračna tradicija. Naime, Asmati su jedno od kanibalističkih plemena, koje je, navodno, pojelo mladog Rockefellera.

Pleme Asmat, krivci za smrt mladog Michaela Rockfellera Pleme Asmat, krivci za smrt mladog Michaela Rockfellera (Foto: Shutterstock)

Asmati su najpoznatije kanibalsko pleme u Papui. Vješti ratnici, prakticirali su lov na glave, a opravdavali ga dubokom duhovnom kulturom u koju su čvrsto vjerovali. Nisu ubijali samo kako bi ubili, činili su to kako bi nabavili lubanje koje su štovali. Često modificirane i ukrašene, lubanje su "krasile" njihove domove, a koristili su ih i kao jastuke jer su na njima mogli najslađe zaspati.

Pazi kako se prezivaš

Osim na glave, Asmati su lovci i na imena. Vjerovali su da će postati čovjek kojega ubiju i pojedu, pa brojni antropolozi smatraju da su planirali kome će skinuti glavu. Ta je sreća, vjeruje se, snašla i mladog Michaela.

Avantura mladog bogataša trajala je sedam mjeseci. U jednom su trenutku valovi bacali njegov brod, u drugom je bio na obali, a sekundu nakon toga izgubio mu se svaki trag.

Službeno – Michael se utopio. Ako pitate selo – pojeli su ga morski psi. Ako pitate misionare koji su već godinama ovo pleme držali pod povećalom, Michael je postao njihov ručak, začinjen bizarnom tradicijom skidanja glava i kupanja u krvi.

Pleme Asmat, krivci za smrt mladog Michaela Rockfellera Pleme Asmat, krivci za smrt mladog Michaela Rockfellera (Foto: Shutterstock)

"Ovo je divlja točka, kulturno mnogo udaljenija od svega što sam do sada vidio. Asmat je zrcalna slika svakog zapadnog tabua. U nekim područjima muškarci imaju spolne odnose, u nekima povremeno dijele svoje žene, ponekad piju urin, a susjedna plemena su im česta meta. Ubijaju ih, love ljudske glave i jedu ljudsko meso", zapisao je Michael u terenskim bilješkama nakon prvog posjeta plemenu.

Carl Hoffman, američki novinar i pisac, napisao je nekoliko djela o tragičnoj sudbini mladog Rockefellera. U svojoj knjizi "Divlja žetva" detaljno je opisao susret s plemenom Asmat i svećenikom koji mu je priznao da je na njihovom prostoru život ostavio jedan američki turist.

"Ne pričaj ovu priču nikome, nijednom živom čovjeku"

"Bilo je kasno popodne. Psi su urlali i tukli se, a djeca su se igrala na šetalištima. Odraslih nije bilo. Muhe su me počele izluđivati. Pripadnik plemena upitao me bojim li se. Nije mi bilo jasno, pitao sam ga zašto bih se bojao. A onda mi je odgovorio: Jedan američki turist je umro ovdje. Rekao je ime, ali bilo je iskrivljeno, pa nisam razumio. Ponovno je izgovorio ime, tada se jasno čulo 'Michael Rockefeller'. Glumio sam neznanje, a onda sam sve saznao. I tko ga je ubio, i kako, i zašto", zapisao je Hoffman.

Associated Press izvijestio je 1962. da je Michael ubijen i pojeden, a glavni izvor su im bila pisma koje je nizozemski svećenik u Asmatu napisao Rockefellerima, a koja je Hoffman detaljno opisao u svojoj knjizi.

Pleme Asmat, krivci za smrt mladog Michaela Rockfellera Pleme Asmat, krivci za smrt mladog Michaela Rockfellera (Foto: Shutterstock)

"Ne pričaj ovu priču nikome, nijednom čovjeku. Nijednom selu. Ova priča je samo za nas. Ne govori o tome. Sjećajte ga se, ali priču ostavite za sebe. Nadam se da je ovo samo za tebe. Ako im kažeš, umrijet ćeš, svi ćemo umrijeti, narod će biti mrtav ako ispričaš ovu priču", rekao je jedan "ludi" domorodac na kojega je naišao Hoffman.

Kolika je cijena njegovanja vlastite kulture i običaja? Kad zavirimo u živote izoliranih zajednica diljem svijeta, vidimo da je cijena zaista visoka. Njihova naklonost prema kulturalnoj umjetnosti, sakrifikaciji i ritualnim praksama koje nerijetko uključuju bolne elemente istovremeno zbunjuje i zadivljuje cijeli svijet.

Pleme Asmat otišlo je nekoliko koraka dalje, pa možemo zaključiti da ipak treba staviti granicu između tradicije starih plemena i sigurnosti modernog svijeta. 

Narod Suri: Afričko pleme krvavih borbi koje se ponosi svojim brojnim ožiljcima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju