Francuska Baskija predivan je kraj načičkan zelenim brežuljcima, ruralnim selima koji se iz zraka prepoznaju po crvenim krovovima i ovcama koje se vrzmaju uokolo. Osim gradske vijećnice i crkve s grobljem, osobitu vrijednost za lokalno stanovništvo imaju (na prvi pogled obični) zidovi, često široki oko 16 metara i visoki otprilike deset metara. Gornji dio zida ponekad se uzdiže u luk i može biti obložen mrežastom ogradom.

Poznato kao trinité, odnosno trojstvo sastavljeno je od gradske vijećnice, crkve i zida, koji Baskijci zovu plaza, ili fronton na francuskom. Zid je popularno okupljalište lokalnog stanovništva, osobito nedjeljom poslije podneva koji ondje igraju desetak različitih igara s loptom poznatih kao euskal pilota – euskal znači baskijski, a pilota označava specifičnu tvrdu lanenu ili kožnu loptu.

Prema definiciji, pelota je stara baskijska narodna igra odbijanja lopte rukom, reketom ili posebnim rekvizitom - čisterom. Postoje izravne igre odbijanja (rebote, pasaka) i neizravne igre odbijanja (cesta punta, jai-alai, raquette, remonte, palette).

Takvi sportovi se smatraju potomcima jeu de paume, igre iz 17. stoljeća koja potječe iz Francuske, te izravnim precima tenisa i squasha. Danas se igraju diljem svijeta, osobito u zemljama španjolskog govornog područja, a igraju se i u Francuskoj i SAD-u.

U peloti rukom lopta se udara golim dlanom, bez ikakve vrste zaštite, pa dlanovi često oteknu od udaraca. Lopte koje se koriste teške su oko 100 grama, i predstavljaju prava remek-djela zanata: jezgra od kaučuka prekriva se vunenim koncem i zatim kožom. Pelota se može igrati i palicom od bukve ili jasena, dugačke oko 50 cm.

Obično igraju dvije osobe ili se igra u parovima. Prvi igrač baca loptu na pod i kada odskoči, udara je tako da se odbije od zida. Nakon toga je udara igrač drugog tima, i tako naizmjenično. Bodovi se dobivaju kada igrač iz protivničkog tima ne uspije udariti loptu tako da ona dodirne zid.

Cesta punta i grand chistera su među najbržim igrama loptom na svijetu. Igraju se čisterom, kožnom rukavicom pričvršćenom na dugačku, tanku košaricu kojom se hvata lopta i zatim zamahivanjem izbacuje u luku. Brzina koju postiže lopta je fantastična - drži Guinnessov svjetski rekord od 302 km/h. Najbolje čistere se i dalje se izrađuju ručno u tradicionalnim radionicama, kao što je primjerice obiteljska radnja Gonzalez u primorskom gradu Anglet.

Posjetitelji koji žele saznati više o baskijskim igrama mogu započeti istraživanje u Muzeju Pelota u St-Pée-sur-Nivelleu ili pak otići na utakmice koje se održavaju tijekom ljeta u Bidartu. Ali najbolji način da uistinu shvatite srž pilota je da osjetite atmosferu igre na kakvom trgu u ruralnim gradovima.

Zemlja kao nijedna druga: 12 stvari mogućih samo u Južnoj Koreji Korejski BBQ +0 Metro u Seoulu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju