Želite li posaditi drvo koje će već za nekoliko godina uljepšati vrt, odlučite se za jednu od vrsti koje brzo rastu. Prethodno razmislite i o tome koliko će vam mjesta zauzeti te imate li dobre uvjete za njihov rast i kako će to utjecati na ostatak bilja – hoće li stvoriti previše hlada, povući previše vlage i hoće li biti dovoljno mjesta za korijenje.

Sadnja stabala predstavlja jedan od efikasnih i dugoročnih mehanizama ublažavanja postojećih i nadolazećih posljedica klimatskih promjena. Pravilna sadnja stabala oko kuća i zgrada snižava temperaturu, a može i smanjiti potrebu za klima-uređajima. Osim toga, drveće uljepšava životni prostor pa ako imate povoljne uvjete, zašto ne učiniti dobro djelo za sebe i planet.

Crveni javor

Crveni javor prekrasne krošnje godišnje naraste 30 do 60 centimetra, a za deset godina može dostići visinu od šest do sedam i pol metara. Najbolje raste na neutralnim ili kiselim tipovima tla, a ne smetaju mu niti vlažni uvjeti.

Crna breza

Crna breza ima šarenu crvenkasto smeđu koru s ružičastim nijansama koja s godinama tamni. Jedno je od najboljih stabala koja brzo rastu za mokra tla, ali će podnijeti i suše. Nije prikladna za vapnenasta tla. Crna breza svake godine raste oko 30 do 75 centimetara.

Lejlandski čempres

Cupressocyparis Leylandii jedna je od najbrže rastućih zimzelenih biljaka. To je drvo iznimno popularno u ulozi prirodnog zaklona. U godinu dana naraste 90 do 120 centimetra. Ovo stablo podnosi većinu tla i situacija potrebno mu je redovito rezanje.

Eukaliptus

Eucalyptus gunnii ima listove zelenkasto plave boje, a od njegova suhog lišća izrađuju se eterična ulja, čajevi i kupke. Jednom kada posadite eukaliptus trebate mu odrediti uzgojni oblik, odnosno želite li da bude grm ili stablo. Želite li da vam raste kao grm, na proljeće ga treba skratiti na 30 centimetara visine, a ako se uzgaja kao stablo, na proljeće ga je potrebno skratiti za oko dvije trećine visine kako bi se formirala gusta krošnja. Posaditi ga treba na sunčana i polusunčana mjesta, a treba ga dobro zalijevati. Eucalyptus gunnii godišnje naraste 90 do 150 cm.

Žalosna vrba

Žalosna vrba (lat. Salix babylonica) je bjelogorična vrsta drveća iz porodice vrba, prepoznatljivo po širokoj i gustoj krošnji, tankim i povijenim granama. Raste na vlažnim i dreniranim zemljištima, gdje ima dovoljno sunca ili polusjene. Iako brzo raste (180 do 240 cm na godinu), živi tek 50 do 75 godina.

  Mini hotel s vrhunskom hranom koji će dobro doći svima koji trebaju pravi odmor Hiša Krasna - 13 Hiša Krasna - 12 Hiša Krasna - 15 +17 Hiša Krasna - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju