Ne bojte se, Zid je pao prije točno 30 godina, pa nisu ostali nikakvi stvarni vojnici na tom mjestu. Radi se o lokalnim "glumcima" kojima su gradske vlasti zabranile oblačenje u vojne odore na Checkpoint Charlieju, koji je služio kao najpoznatiji granični prijelaz u vrijeme hladnog rata, kad je Berlin bio podijeljen na istočni i zapadni dio.

Od pada Zida milijuni turista svake godine obiđu taj granični prijelaz i rado se slikaju. Ako ste bili u Berlinu, teško je vjerovati da ga niste obišli i vi. Na njemu ste sigurno uočili "američke vojnike", koji su unatoč tvrdnjama da turistima uzimaju samo dobrotvorne priloge za slikanje i udaranje žigova u "putovnice" ipak, kako je policija utvrdila, radili nešto posve drugo.

Kako piše njemački Bild, "dobrotvorna donacija" za slikanje ili pečatiranje stajala je 4 eura, a u slučaju da turisti ne bi htjeli platiti, glumci bi ih redovno propisno izvrijeđali. Praksu su iskušali berlinski policajci koji su otišli na tajni zadatak, a nakon toga je "vojnicima" zabranjen rad bez dozvole, koju gradske vlasti ionako ne misle izdavati.

Tako je nakon 17 godina ove predstave vojska, čini se, zauvijek otišla s Checkpoint Charlieja, a spekulira se da je razlog tomu želja berlinskih vlasti da se prema Zidu počnu ponašati u skladu s njegovom povijesnom važnošću, ali i da ga turisti počnu doživljavati na drugačiji način. Naime, još uvijek se prodaju komadići Zida, sovjetske šubare i slični suveniri, a mnogi to baš i ne smatraju posve prikladnim.

Kako bilo, sigurno je samo da Checkpoint Charlie više nitko ne "čuva", a ako želite dobiti žig za prijelaz iz jednog dijela Berlina u drugi – zakasnili ste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju